Hlavní obsah

Afro-kubánská kapela, která tančí bez nohou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Staff Benda Bilili, hvězda world music, přijede 12. června do Prahy v rámci festivalu Respect. Tvoří jí invalidé a bezdomovci, kteří se potloukali po ulicích Kinshasy a hráli, až se jich ujali profi producenti.

Článek

Taneční hudba Staff Benda Bilili je postavena na těch nejvášnivějších rytmech, střídají se v ní kubánské vlivy, moderní funky, afro-beat a občas i ska a reggae. To vše doprovází zpěvem, převážně sborovým, který zní samozřejmě patřičně africky a spojuje hlasy, jež už mají něco za sebou.

Většina členů skupiny patří ke starší generaci a navíc je ještě připoutána na vozíčky. Na radosti ze života jim to přesto neubralo, nechtějí obtěžovat nářkem, radši objíždějí svět a hrají svou divokou hudbu. Zvláště zběsilá jsou sóla jejich mladšího člena Rogera. Zvuk připomíná elektrickou kytaru, ale i necvičené ucho by mělo poznat, že je na ní něco divného. Tato elektrická kytara má totiž jednu strunu a chlapík si ji vyrobil z plechovky.

Muzika Staff Benda Bilili je nekonečný mejdan. Dobře ji znají třeba ve Francii, kde se Afričané nepravděpodobnou cestou stali hvězdami. Vznikl o nich film Benda Bilili mapující cestu kapely z gheta konžské Kinshasy na světová pódia. Proběhl na festivalu v Cannes a byl nominován na francouzského Césara.

Reklama

Výběr článků

Načítám