Hlavní obsah

Výstava Wintonovy vlaky je v Londýně i v Praze

Právo, ČTK, Jaroslav Špuláka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sir Nicholas Winton, jenž zachránil před vypuknutím druhé světové války několik set židovských dětí z Československa, se v sobotu na londýnském nádraží Liverpool Street Station zúčastnil zahájení výstavy velkoplošných fotografií a dokumentů Wintonovy vlaky. Odhalil rovněž sochu věnovanou dětským uprchlíkům.

Foto: ČTK

Nicholas Winton (vlevo) na zahájení londýnské výstavy s organizátorkou Olgou Menzelovou a režisérem Jiřím Menzelem.

Článek

Během ceremonie s ním zúčastnění oslavili jeho 102. narozeniny, které měl ve čtvrtek. Obdržel narozeninový dort ve tvaru lokomotivy a kovovou plaketu z „jeho“ vlaku.

Při krátkém vystoupení řekl, že se všemi problémy, které svět má, je potřeba se zaměřovat na přítomnost a budoucnost. „I když vím, že je potřeba si pamatovat minulost,“ dodal.

Výstava u Starého Purkrabství na Vyšehradě

Symbolickým sfouknutím svíček na narozeninovém dortu Nicholase Wintona byla rovněž v sobotu v Praze zahájena výstava dokumentující jeho čin. Autorem české výstavy je režisér a kameraman Jaroslav Brabec. Panely instalované u Starého purkrabství na Vyšehradě ukazují osudy konkrétních dětí spolu s jejich fotografiemi a životním příběhem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám