Hlavní obsah

Viktor Kožený, spolužák Obamy z Harvardu a hrdina kapitalistické práce

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Viktor K. aneb Český národ neskoná. Konečně jasné slovo o hrdinovi kapitalistické práce, o duchovi kupónové privatizace. Viktorovy poctivosti si vážil i její otec, tehdy prostý předseda strany, dnes pan prezident. Ano, Viktor K., náš nedostižný vzor. Vzdor podezřením a referencím justičníků českých i amerických vyobrazili dramaturg Jiří Janků, choreograf Martin Pacek a režisér Petr Svojtka Viktora K. na olejovém (doslova) plátně Československa snů a skutečnosti. Realisticky.

Článek

Viktor se podobá Mirkovi Dušínovi, je ale krásnější, chytřejší, a kdyby ne, tak aspoň bohatší.

Podle autorů inscenačního skvostu v žánru něco mezi divadelním dokumentem, fraškou a kabaretem nebyl nikdy deb.... Studium na Harvardu ho do života vybavilo nikoli snad diplomem, nýbrž pamětním tričkem, ve kterém se jako Spasitel zjevil u úmrtního lože privatizace táty Klause. To by ani pan Někdo nevymyslel. Národ se za ním vydal důvěřivě jako stádo ovcí či bravu. Až do hořkého pláče nad ztracenými úsporami. Ostatně bylo v té době lhostejné, jestli je lidé ztratili v jeho Harvard Capital and Consulting či v litoměřickém Českém národním investičním fondu. Lotr nebo hrdina, vždyť jsme jedna rodina.

Svojtkovi Viktora pomohl lidu nejprve vykreslit a potom vrátit – nebo to bylo naopak, nejprv se rozmočil, pak teprve do vody skočil? - Vasil Fridrich. Ironie, sarkasmy. Satirické pásmo, estráda, česká realita na scéně upocených dějin. V Evropě už zase proti všem. V každém případě vzácný balzám znovu rozdírající sotva zahojené rány.

Možná by "socani" do Rokoka měli svolat mimořádnou schůzi sněmovny. Pro ptáky. A modráci pro veverky a pro top-odpadlíky. Nahlédli by v magikostce, s ohledem na jejich plzeňská práva po nich větší obzory obhlížet chtít nemůžeme, jak Viktorovi všichni ublížili. Obětavě nemajetný žije na Bahamách z matčina důchodu.

Viktor je růže hozená do kostela

Ještě jednu životnou postavu vymodelovali rokokoví inscenátoři. Radim Kalvoda s nezaměnitelnou brněnskou dikcí stíhá všechny kolem jako svědomí národa a každý plamenný projev končí zvoláním: „Wéwéwépravápravicetečkacézet!“ Všichni kolem něho jsou komunisti, a z jediných dvou disidentů, Havla a Cibulky, ten první je úplně obyčejný prominent. Teprve ve vlastní straně získal pionýr Péťa prostor pro sólo.

Satiry se rodí v čase blbé nálady, na rozdíl od Vladimíra Justa nepovažuji to slovní spojení za floskuli, po čertech málo. Ta v Rokoku, až se na reprízách zacelí švy, je brilantní. Bojím se jen, že ji sílící národní proud zařadí na seznam třídních nepřátel vlasteneckého spolku D.O.S.T. Toho bohdá nebude, aby na všechny prezidentovy mlžné muže a hadí ženy pořádali pravdoláskaři plží hilsneriády. Bravo Rokoko!

Městská divadla pražská - Jiří Janků, Martin Pacek, Petr Svojtka: Viktor K. aneb Český národ neskoná. Režie Petr Svojtka, dramaturgie Jiří Janků, výprava Kateřina Hájková, choreografie Martin Pacek, hudební spolupráce Dominik Renč. České premiéry 26. a 29. března 2011 v Divadle Rokoko.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Výběr článků

Načítám