Hlavní obsah

Americká zpěvačka Dee Dee Bridgewater o víkendu připomene Billie Holiday

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlegendárnější ženu jazzu, Billie Holiday, připomene v Praze v sobotu americká vokalistka Dee Dee Bridgewater. Přizvala k tomu i české muzikanty.

Článek

Dee Dee vystoupí ve Smetanově síni Obecního domu s Martinem Kumžákem a bigbandem CBC. Nedávno věnovala svému idolu (Billie Holiday) celé album nazvané Eleanora Fagan (1915-1959): To Billie with Love From Dee Dee Bridgewater. Deska získala Grammy a večer bude založen hlavně na ní.

„S trochou nadsázky bychom mohli říci, že návštěvníky čekají dva koncerty v jednom: Dee Dee Bridgewater je vynikající vokalistka, jejíž stylizace do Anděla z Harlemu, jak byla nazývána Billie Holiday, je ohromující. Publikum se může každopádně těšit na jazz, zazpívaný s maximálním respektem a citlivostí k jedné z ikon tohoto žánru,“ říká Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu Struny podzimu.

Zpěvačka už v roce 1986 ztvárnila titulní roli v muzikálu věnovaném Billie Holiday a za svůj výkon získala divadelní nominaci na Laurence Olivier Awards a řadu dalších ocenění.

„Bylo to tenkrát docela složité. Od představení k představení jsem se stále více dostávala do života Billie a někteří lidé kolem mě měli obavy, že zapomenu na život vlastní. Její osud je trochu děsil. Já z toho obavy neměla, ale přiznávám, že osobnost Billie Holiday mě fascinuje,“ uvedla v jednom interview Dee Dee Bridgewater.

Ella, Billie i pop

Zpěvačka pochází z města Flint v Michiganu a jejím otcem je trumpetista Matthew Garrett. Od šedesátých let vystupovala po klubech a na počátku sedmdesátých let se Dee Dee stala zpěvačkou v Thad Jones-Mel Lewis Jazz Orchestra. Zpívala pak s hvězdami typu Sonny Rollins, Dizzy Gillespie a Dexter Gordon. V roce 1974 přišla s vlastním sólo albem Afro Blue a vystoupila na Broadwayi v muzikálu The Wiz.

V té době vydala i tři popovější alba, ale stejně se vrátila k jazzu. Z dalších alb jmenujme třeba Live In Paris (1989) nebo Dear Ella (1997), které si vysloužilo  ocenění Grammy v kategorii Nejlepší jazzové album. Stejně oceněna byla za písničku Cotton Tail. Grammy má celkem tři a k tomu sedm nominací.

Poslední vstupenky jsou k dostání ve třech cenových kategoriích od 1 700 Kč a zájemci si je mohou zakoupit na www.strunypodzimu.cz a v síti Ticketpro.

Reklama

Výběr článků

Načítám