Hlavní obsah

Jiřina Bohdalová získala Thálii za celoživotní mistrovství

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Herecká asociace vyhlásila v sobotu večer na jevišti historické budovy pražského Národního divadla držitele cen Thálie za rok 2010. Cenu za celoživotní mistrovství v oboru činohry získala populární herečka Jiřina Bohdalová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiřina Bohdalová získala Thálii za celoživotní dílo.

Článek

Začátkem května oslaví osmdesátiny, přitom na filmovém plátně se poprvé objevila už koncem 30. let. Patří k nejoblíbenějším českým herečkám všech dob, je jednou z nejpopulárnějších komiček, ale na svém uměleckém kontě má i řadu vážných filmových a divadelních rolí.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

V kategorii Činohra převzala cenu za celoživotní dílo Jiřina Bohdalová. Na snímku přijímá gratulace od oceněného Jiřího Štěpničky. Vlevo dirigent Jiří Kout.

V současné době účinkuje Bohdalová v divadle Na Jezerce v tragikomedii Paní plukovníková finského dramatika Bengta Ahlforse a ve hře Lásky paní Katty od dramatika irského původu Briana Friela. Ráda říká, že se jí na stará kolena konečně podařilo najít svoji pravou "divadelní rodinu".

V mužské kategorii získal ocenění za činohru Jiří Štěpnička, v kategorii žen zvítězila Květa Fialová.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

V oboru Činohry byla Thálií oceněna herečka Květa Fialová za roli Maude ve hře Colina Higginse Harold a Maude ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

V kategorii Činohra získal Thálii Jiří Štěpnička za roli Raymonda ve hře Davida Harrowera Blackbird v pražském Národním divadle.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ocenění Jiří Štěpnička a Květa Fialová.

Prvním oceněným večera se stal v kategorii Mladý činoherec do 33 let člen Východočeského divadla v Pardubicích Ladislav Špiner. "Hlavně chci poděkovat svým hereckým kolegům," řekl z jeviště.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Oceněný mladý činoherec do 33 let Ladislav Špiner.

Prvními, kteří před zaplněným hledištěm "zlaté kapličky" získali Thálie za interpretační výkony v loňském roce, byli v kategorii Muzikál a jiné hudebně-dramatické žánry zpěvačka Dasha za ztvárnění Máří Magdaleny v obnovené inscenaci rockové opery Jesus Christ Superstar v Hudebním divadle Karlín (z ceremoniálu se kvůli pracovnímu zaneprázdnění v plzeňském divadle omluvila) a Marian Vojtko za titulní roli v muzikálu Baron Prášil v pražském Divadle Hybernia.

V kategorii Balet, pantomima a jiný tanečně dramatický žánr získala cenu v ženské kategorii Zuzana Pokorná, mužským držitelem za rok 2010 je Richard Kročil.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

V kategorii Balet, pantomima a jiný tanečně dramatický žánr získala Thalii Zuzana Pokorná za roli Esmeraldy v představení Zvoník od Matky Boží,

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

V kategorii Balet a pantomima a jiný tanečně dramatický žánr získal cenu Richard Kročil za roli Othella ve stejnojmenném představení pražského Národního divadla.

Za celoživotní mistrovství v baletním oboru byla oceněna tanečnice a pedagožka Věra Ždichyncová. Od roku 1948 působila v Národním divadle, kde měla poslední představení v roce 1964. Od roku 1958 působila téměř třicet let na taneční katedře Hudební fakulty Akademie múzických umění. Na české první scéně byla i baletním mistrem, v roli asistentky choreografie se podílela na 15 inscenacích.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

V kategorii Balet a pantomima a jiný tanečně dramatický žánr převzala Thálii za celoživotní mistrovství Věra Ždichyncová (vlevo).

V oboru opery ocenila herecká akademie Christinu Vasilevu a Richarda Haana.

Za celoživotní operní mistrovství udělilo prezidium Herecké asociace Thálii vynikající pěvkyni Naděždě Kniplové. Oceněná si ale pro křišťálový pohár do Národního divadla v Praze nepřišla. V otevřeném dopise asociaci za důvod označila to, že si cenu zasloužila již dříve mezi prvními. Nyní ho osmasedmdesátiletá pěvkyně považuje za "milodar", který nechce.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

V kategorii Opera převzal Thálii Richard Haan za roli Sebastiana v opeře Eugena d'Alberta Nížina v brněnském Národním divadle.

Zvláštní cenu kolegia obdržel světově známý dirigent Jiří Kout.

Thálie se letos udělovaly již poosmnácté. Moderátorem večera byl již pošesté plzeňský herec, dramatik a režisér Antonín Procházka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám