Hlavní obsah

Novinka PJ Harvey slaví enormní úspěch v USA i v Evropě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská alternativní písničkářka PJ Harvey momentálně dosáhla s albem Let England Shake pozice nejrozmazlovanějšího miláčka hudební kritiky. Např. server Metacritic, který vypočítává průměrné hodnocení z anglicky psaných recenzí dostupných na internetu došel k číslu 88%.

Článek

Britský Telegraph označil album Let England Shake za "hluboké a seriózní dílo od zpěvačky a autorky na vrcholu sil a meditaci nad nekonečnou chutí lidstva zničit sebe sama."

List Los Angeles Times udělil desce čtyři hvězdičky ze čtyř a rozplývá se nad formou i závažností sdělení. "Harvey a její spoluhráči pečlivě odvažovali zuřivou sílu jejího zvuku, aby to vyhovovalo písničkovému stylu... Posluchač si nemůže pomoci a zpívá také. Pak uvažuje, co znamená pozvednout svůj hlas k oslavě krveprolití, tedy něco, co občané tohoto světa dělají pořád."

Chválou nešetří ani německý Der Spiegel. Oceňuje rozmanitost písniček i texty: "Let England Shake je zúčtováním autorčiny nevolnosti z její vlasti, z nesmyslných svárů a z hranice mezi přáním a skutečností, jež se posunula k nerozeznatelnosti."

PJ Harvey vyrůstala v sedmdesátých letech v anglickém Corscombe, kde ji její rodiče zasvětili do amerického blues i do hudby undergroundového "freaka" Captaina Beefhearta.

Hraje na kytaru, piáno, basu i saxofón a hlavně zpívá. Nedrží se přitom jednoho stylu, každým albem chce překvapovat a inspiruje se v rocku, popu, folku a částečně i elektronice.

Od devadesátých let, kdy se o ní začalo více mluvit, získala například Mercury Prize (za Stories from the City, Stories from the Sea), sedm nominací na BRIT Award a pět nominací na Grammy. Časopis Rolling Stone jí v roce 1992 vyhlásil za objev roku umělce roku. Nejvíce později ocenil alba Rid of Me a To Bring You My Love.

Reklama

Výběr článků

Načítám