Hlavní obsah

Plnoleté Ceny Thálie by se letos málem nekonaly nebýt ministra Bessera

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nominace na letošní udílení Cen Thálie vyhlásili včera zástupci Herecké asociace (HA). „Ceny Thálie se konají poosmnácté, jsou tedy plnoleté, ale schází jim bohatý strýček, který by je trvale podporoval, takže se málem nekonaly,“ řekl úvodem prezident HA Václav Postránecký.

Článek

Oním „hodným strýčkem“ se nakonec ale ukázal být ministr kultury Jiří Besser, který konání cen podpořil. Podle jeho slov, jež Postránecký tlumočil, by přerušení tradice prestižních cen pokládal za velmi nešťastné.

V kategorii opera, činohra, opereta a muzikál a balet shromáždily poroty 66 jmen, z toho dvacet v hlavních nominacích, o nichž se bude hlasovat. S mírnou převahou bodovaly pražské scény, zvláště pak soubory Národního divadla a pražské muzikálové scény.

Květa Fialová nominována za roli Maud

Za roli Maud ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti je ale nominována herečka Květa Fialová a Dušan Hřebíček za Rogera v inscenaci Král je panna v Klicperově divadle v Hradci Králové, oba vedle pražských kolegů Lucie Štěpánkové, Kateřiny Winterové a Jiřího Štěpničky.

Za titulní roli v muzikálu Mary Poppins Městského divadla Brno má šanci na Thálii Johana Gazdíková vedle Kamila Střihavky a Dagmar Sobkové z pražského muzikálu Jesus Christ Superstar a Mariána Vojtka nominovaného za pražského Barona Prášila.

Operní nominace směřovaly více mimo Prahu – Michaela Kapustová za Popelku a Richard Haan za Sebastiana v Nížině hájí barvy brněnského Národního divadla, tenorista Tomáš Černý pak Dona José vytvořil v Ostravě, takže jen Christina Vasileva má nominaci za Wilsonovu Káťu Kabanovou pražského ND.

Podobné je to v baletu, kde kromě tří pražských nominací jsou i výkony Zuzany Pokorné, Richarda Ševčíka a Adély Pollertové pro plzeňský a liberecký balet.

Ceny budou předány 26. března v ND v Praze, moderovat je bude Antonín Procházka a přímý přenos odvysílá ČT1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám