Hlavní obsah

Klusákův dokument o poli, na němž rostou auta, přichází do kin

Novinky, kaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vše pro dobro světa je úryvek z reklamního sloganu společnosti Hyundai, jež hlásá, že dělá vše pro dobro světa a nikdy nepřestane. Vše pro dobro světa a Nošovic je nový celovečerní dokumentární film režiséra Víta Klusáka (spoluautora snímků Český sen a Český mír).

Článek

Klusák s humorem, ale bez výsměchu zobrazuje malou moravskou vesnici, která výše uvedené dobro zažívá na vlastní kůži. Snímek po úspěšných předpremiérách na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě a na severní Moravě míří 17. února 2011 do českých kin.

Stříbrná továrna = UFO na zelené louce

Ve filmu ožívají příběhy točící se okolo kilometr dlouhé stříbrné továrny, která zde - jak místní rádi říkají - přistála jako UFO na zelené louce. Před očima se skládá hravý i mrazivý kaleidoskop složený z pestrých situací. Například vyprávění o nátlaku na místní obyvatele při výkupu pozemků, instalace protestní sochy „strašák-do-parkoviště“, rezavá Zelárna Nošovice, která produkuje tamější slavné kysané zelí, odhalení tajného rituálu korejských manažerů při začátku stavby, vztah sedláků k zemědělské půdě, 54 a půl vteřiny nutné na montáž těsnění.

Co bude s těmi domy?  Ty zboří. – A ta pole?  Ty odbagrují. – A tyhle dva potoky?– Potoky zahrabou do země. – A ty hory?  Ty tu zůstanou.
Stanislav Vojkovský, nošovický enfant terrible, charismatický komentátor

Divák si poslechne sborový zpěv korejské lidovky Arerang, uvidí sedm lip, které jediné výstavbu automobilky přežily, masožravé květiny mluvčího společnosti, vyhazov montéra, jenž kritizoval poměry v továrně, vyvedení štábu z jejích prostor či Beethovenovu skladbu oznamující začátek aktivity svářecích robotů…

Znovu nám to sebrali, je to totéž. Sice to tentokrát zaplatili, ale je to úplně totéž, protože jsme k tomu byli donuceni. Já peníze k ničemu nepotřebuju, chtěl jsem pole…
Josef Havlas, nošovický kovář a zemědělec

„Je to groteska o poli, na kterém rostou auta,“ říká Vít Klusák, který dokonce kvůli filmu porušil své předsevzetí od doby filmu Český sen a natočil reklamu.

„Nevstávejte tedy před závěrečnými titulky,“ vyzývá diváky.

Vznik filmu

„V Respektu jsem narazil na článek Jáchyma Topola. Byla to reportáž, ve které líčil atmosféru v rozhádaných Nošovicích – výkupy byly čerstvě dokončeny a část obyvatel nemohla přenést přes srdce, že se z pole uprostřed jejich vsi stane průmyslová zóna. Že zelí a brambory vystřídají auta,“ uvádí Vít Klusák, jak se k tématu Nošovic dostal a proč se zde vůbec v lednu 2006 poprvé objevil s kamerou. Celkově zde strávili šedesát natáčecích dní a podařilo se jim mimo jiné proniknout přímo do automobilky.

Společnost Hyundai je tam, kde je, protože jedná rázně a jasně a nesmlouvavě. A takto jedná i se svými zaměstnanci…
Petr Vaněk, mluvčí automobilky Huyndai

„Na celém příběhu mě zaujala bída samozřejmosti (jak to nazval Ivan Hoffman), se kterou se celý ten příběh odehrál. Samozřejmost, s níž naši politici vítají nadnárodní koncern a za nesmírných ústupků ho zvou na zelenou louku. Samozřejmost, se kterou se násilí na společenství jedné vesnice ospravedlňuje tzv. veřejným zájmem. A konečně samozřejmost, že chrlit auta je dobrá věc,“ uzavírá Vít Klusák.

Vše pro dobro světa a Nošovic

Scénář a režie: Vít Klusák

Producenti: Vít Klusák a Filip Remunda

Vedoucí produkce: Tereza Horská

Produkce: Lucie Pascu, koproducenti: Česká televize a Avion Film

Kamera: Jakub Halousek, střih: Janka Vlčková, výtvarník: Radim Peško

Zvuk: Václav Flegl, Michal Jílek, Michal Gábor a David Nagy

Zajímavosti

  • Film vznikal po dobu 5 let: 2005 – 2010. Filmaři strávili v Nošovicích celkem 124 dní a natočili 17 hodin filmového pásu.
  • Natáčení v automobilce Hyundai bylo ukončeno nečekaně dramaticky: štáb byl vyveden za pomoci ostrahy.
  • Společnost Hyundai producentovi filmu opakovaně pohrozila, že podnikne právní kroky proti zveřejnění filmu.
  • Film je pravděpodobně poslední český dokument, který se natáčel filmovou technologií super16 mm, vše se dnes točí na digitál.

Reklama

Související články

Stories of Český mír

Duo režisérů Filip Remunda (1973) a Vít Klusák (1980) uvedlo před pár dny do kin svůj nový dokument Český mír. Po prvním společném, tenkrát ještě studentském...

Výběr článků

Načítám