Hlavní obsah

Španělské filmové perličky diváci uvidí na festivalu La Película

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Brno

Šestý ročník přehlídky současné španělské kinematografie La Película se bude konat v Praze (15. až 20. února) a Brně (21. až 27. února). Mezi snímky se představí oceněné filmové novinky a filmové perličky jako Pohřbený, Tmavý chléb, Velký Vázquez, Iñárritua - Biutiful, Paříž-Madrid, tam a zpět i kontroverzní cine de toros - filmy s býčí tématikou.

Článek

Celkem dvaatřicet nominací na španělské výroční ceny Goya si vysloužily tři filmové novinky, které festival La Película představí v prostorách pražského kina Světozor, Institutu Cervantes a v brněnském kině Art.

„Snažíme se divákům zprostředkovat pohled na aktuální španělskou kinematografii a jsem rád, že se nám podařilo získat jedny z nejslibnějších snímků současné produkce,“ popsal dramaturg festivalu David Čeněk.

Poválečný odboj i uvězněný muž pod zemí

Se čtrnácti nominacemi je pomyslným vítězem drama z novodobé španělské historie Tmavý chléb. Zahajovací film pražské části La Películy nabízí neotřelý pohled na poválečný odboj očima dítěte.

Stejně jako historické drama Tmavý chléb se do minulosti a k tématice odboje vrací i děj dalšího potvrzeného snímku Caracremada, vyprávějící o posledním aktivním guerillovém bojovníkovi proti frankistickému režimu Ramonovi Vila Capdevila. Caracremada reprezentuje nové tendence, jiný pohled na historii, odvážný autorský pohled tak typický pro španělskou produkci posledních let, která je každý rok přítomna v soutěžích hlavních světových festivalů.

Deset nominací si vysloužil strhující koprodukční španělský thriller Pohřbený. Hlavní role muže uvězněného pod zemí se zhostil  americký herec Ryan Reynolds.

Třetím snímkem, jenž má šanci uspět hned v osmi kategoriích, je dlouho očekávaná novinka uznávaného filmaře Alejandra Gonzáleze Iñárritua - Biutiful. Tragického hrdinu, snažícího se uspořádat si před smrtí vlastní život, ztvárnil jeden z nejznámějších španělských herců současnosti Javier Bardem. Ten si za svůj výkon odnesl Zlatou palmu z festivalu v Cannes a snímek získal také nominaci na Zlatý Glóbus.

Komiks i dokument

Za pozornost stojí také retro film Velký Vázquez, který přináší hořkosladký pohled na hříchy minulosti prizmatem slavného komiksového autora. Chybět nebude ani tradiční dokumentární tvorba. Paříž-Madrid, tam a zpět přivádí na plátno jednoho z nejpozoruhodnějších španělských režisérů Víctora Ericeho, jenž je přes pouhé tři natočené filmy (Duch úlu, Jih a Sen o světle) považován za stejně významného tvůrce, jako jsou Carlos Saura či Julio Medem.

Kontroverzní cyklus "býčích filmů"

Kromě filmových novinek přichystala dramaturgie pro diváky také jeden speciální cyklus takzvaných cine de toros neboli býčích filmů.

„Snímky s tématikou býčích zápasů a koridy tvoří ve španělské kinematografii svébytný žánr a my jsme připravili malý průřez touto částí kinematografie – od nejstaršího snímku z roku 1917 až po relativně novou věc z roku 2008,“ zvou diváky organizátoři.

Program a detailní informace k jednotlivým snímkům jsou k dispozici na www.lapelicula.cz. Vstupenky na pražskou i brněnskou část přehlídky budou v prodeji od 1. února.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám