Hlavní obsah

Aynur a stesk kurdského blues

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětatřicetiletá kurdská zpěvačka Aynur pochází z hornatého východu Turecka. Svým baladám dokáže vdechnout neobyčejně hluboký stesk a v Turecku už si vydobyla takřka hvězdný status, podobně jako v západní Evropě. Právě vydala novinku Rewend.

Článek

Osobní témata i nezáviděníhodný osud kurdské menšiny zpracovává Aynur Doganová v hudbě, která by se dala shrnout jako ponurá a uhrančivě introvertní world music. Dává přednost akustickým aranžím, ale nebrání se ani jemným dotekům moderních zvuků a do některých skladeb opatrně přimíchává elektrické kytary nebo klávesy. Její přístup se přitom zdaleka vyhýbá uniformitě mainstreamového popu. Tíha a smutek v jejím hlase se nechce a ani nemůže zalíbit všem.

Aynur pochází z horského města Cemisgezek na východě Turecka, odkud uprchla během bojů turecké armády s Kurdy. Začala studovat v Istanbulu a v roce 2002 se jí podařilo vydat debut Sayir. Hned druhá deska Keçe Kurdan tvrdě narazila. Byla soudně zakázána z politických důvodů - podle rozsudku podporovala ilegální kurdskou organizaci. Později byl zákaz jiným rozsudkem zrušen.

V Evropě se nejvíce proslavila tím, že se v roce 2005 objevila ve filmu Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul od Fatiha Akina, zejména v Německu velmi populárního režiséra. Od té doby vystupuje po celém světě a její nové album vydala turecká pobočka jedné z největších hudebních firem, Sony Music.

Reklama

Výběr článků

Načítám