Hlavní obsah

Kdo bude hvězdou roku 2011? BBC odhalila tradiční žebříček

Novinky, Stanislav Dvořák

BBC odhalila svůj tradiční žebříček hudebních osobností, který je pokusem o předpověď hudebních trendů pro budoucí rok. Projekt Sound of 2011 představuje Jamese Blakea, Annu Calvi či Daley.

Článek

Respektovaný žebříček "Sound of" sestavují zkušení kritici, producenti a DJové, kteří v minulosti už několikrát objevili skutečně slibné muzikanty, o kterých se nevědělo. Často jde o alternativní interprety. Mediální sláva v žebříčku nehraje žádnou roli, ale po jeho zveřejnění se někteří z nováčků přesunou do mainstreamu.

V minulosti v něm figurovali třeba The Klaxons, Duffy, Adele, Mika, Corinne Bailey Rae, Keane, 50 Cent, Florence and the Machine a La Roux. Minulý rok se stala číslem jedna zpěvačka Ellie Gouldingová.

Letošní objevy jako James Blake, Nero, Jai Paul nebo Jamie Woon spojují ve své elektronické tvorbě dubstep, drum and bass, pop a soul. Rock zastupují skupiny Mona nebo The Vaccines a syntetičtější pop-rock novozélandští The Naked & Famous.

Tabulka BBC Sound of 2011

James Blake

Anna Calvi

Daley

Esben & the Witch

Jessie J

Clare Maguire

Mona

The Naked & Famous

Nero

Jai Paul

The Vaccines

Warpaint

Jamie Woon

Wretch 32

Yuck

Všichni účastníci odborné ankety měli jmenovat tři své favority a podle výsledků se pak sestaví tabulka patnácti "nej". Nezáleží přitom na národnosti ani žánru a předem jsou vyloučeni mediálně známí účastníci televizních soutěží nebo členové již úspěšných skupin.

Reklama

Výběr článků

Načítám