Hlavní obsah

Shakira zve na pestrou taneční party

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Shakiře se sedmé album Sale el Sol celkem povedlo. Díky aranžérské rozmanitosti, exotickému kolumbijskému temperamentu i slušným melodiím se v rámci mainstreamu letos vyšvihlo mezi nejlepší.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Shakira

Článek

Zpěvačka, skladatelka a producentka si vydobyla v popu záviděníhodnou pozici hlavně po roce 2001, kdy v Americe prorazil její klip Whenever, whenever. Od té doby je komerčně nejúspěšnější kolumbijskou zpěvačkou všech dob, posbírala dvě Grammy, sedm Latin Grammy a prodala asi šedesát miliónů desek naplněných směsí latino balad, popu a rocku.

Na Sale el Sol Shakira pravidelně střídá balady s akustičtějším zvukem, v nichž se může pěvecky víc vyřádit, a taneční kousky s latinoamerickým nádechem, vyšperkovanými elektronikou, čímž se blíží stylu brazilectro. Ojediněle sahá i po těžším zvuku elektrických kytar.

Její zpěv, rtuťovitě neklidný a dramaticky se lámající v romantických refrénech, obsahuje to, co západní posluchač od dobrého latino-popu očekává, tedy prudké emoce a netuctovou, vynalézavější práci s  rytmem. Stále ještě občas sklouzne k pop-rockovým klišé, místy ovšem překvapivě překračuje hranice středního proudu.  Sale el Sol patří k tomu nejlepšímu, co kdy udělala.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám