Hlavní obsah

Poznáš muže svých snů v podání Woodyho Allena

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně jednou ročně vyšle dnes už pětasedmdesátiletý Woody Allen do kin nový film. A pokaždé v něm nabídne studii lidských vztahů, milostných eskapád a marného pinožení za naplněním tužeb a snů. Nejinak je tomu i v jeho novince Poznáš muže svých snů.

Článek

Všechny Allenovy studie mají jeho typický rukopis a leckomu může připadat, že už se tento mimořádně plodný filmař točí v jednom kruhu. Buď jak buď, vždycky je to kruh chytrý, vtipný a pohybují se v něm skvělí herci.

U komedie Poznáš muže svých snů se bude divák nejspíš méně smát, ale úsměv nezmizí nikdy, byť dostává stále hořčí příchuť a Allenova skepse vůči samotnému smyslu života nabývá vrch: stejně všichni jednou potkáme vysokého černého muže (a kosu na rameni si snadno domyslíme).

Manželské rozvraty

Zatím ale poznáváme dva ústřední, rodinně propojené páry v různé fázi manželského rozvratu. Alfieho (Anthony Hopkins) a Helenu (Gemma Jonesová) v situaci, kdy on ji opouští, protože nehodlá přijmout fakt stárnutí. A jejich dceru Sally (Naomi Wattsová), která má právě tak dost svého muže Roye (Josh Brolin), jenž před časem vydal úspěšnou literární prvotinu a od té doby jen dřepí doma neschopen svůj úspěch zopakovat.

Všichni čtyři se pokoušejí dát svým životům nový směr: Alfie v posilovně i v posteli s dívkou, jejíž (nejstarší) profesi a záměr jako jediný neprohlédne, Helena u kartářky, jejímž blábolům v zoufalství podlehne, Sally v nenaplněné lásce vůči novému, manažersky vyfešákovanému šéfovi (Antonio Banderas) a Roy v zahledění do krásné, tajemné sousedky.

Už jména herců napovídají, že Allen zvolil přesné typy a skvělé herce zároveň.

Sledovat je přináší radost, díky níž rádi odpustíme i některá takřka klišovitá místa a naplno vychutnáme postřehy a dialogy, jež neodvratně směřují k vyjádření onoho životního chaosu, v němž člověk tak usilovně, ale marně hledá věčnost nebo alespoň řád.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám