Hlavní obsah

R. Kelly a efektně propracovaný pop

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslouchat kompilaci hitů Epic od amerického zpěváka, který si říká R. Kelly, je jako vyjet si strojem času patnáct let nazpět. Jímavé popové baladično ve stylu jeho nejslavnější rádiové hitovky I Believe I Can Fly zůstalo jeho parketou dodnes.

Článek

Třiačtyřicetiletý Robert Sylvester Kelly debutoval jako sólista v roce 1993 s CD 12 Play. Od té doby už má na kontě desítku vlastních alb a řadu spoluprací s lidmi jako jsou např. Toni Braxtonová, The Isley Brothers, Whitney Houstonová, Luther Vandross ba i samotný Michael Jackson.

Kelly se před lety naučil fígl, jak nabít skomírající pop gospelovými prvky (byť jen hodně povrchně zkopírovanými) a dosáhnout tak efektnosti, nikoliv však hloubky autentického gospelu. Docela mu to zafungovalo, rádia hrála I Believe I Can Fly ostošest a R. Kelly se stal středně velkou hvězdou, o které se mluvilo, i když to nedotáhl do "první ligy", z níž tehdy pomalu odcházel stárnoucí Michael Jackson. A jako poněkud vyměklý Michael zní Kelly vlastně dodnes.

Není pochyb o tom, že je hlasově vybaven a umí rozhodně velmi dobře zpívat - lépe než většina dnešních pop hvězdiček. Také mu nelze upřít určitý typ řemeslné zdatnosti spočívající v tom, že umí dát dohromady rozmáchle bombastické aranže s několika vrstvami propracovaných vokálů a polevou ze smyčců.

V prvním tracku Heal It opatrně koketuje se spirituálem, ale brzy se ukáže, že odtud vítr nepovane. Pochopitelně jde o normální devadesátkový pop-soul, s pár lepšími momenty a tendencí k převažující průměrnosti. Jeho typickým rysem je pomalý strojový rytmus, který se nikdy nemění a nutno podotknout, že Kellyho balady nebývají právě nejkratší. Z monotónnosti se vymyká třeba africky znějící Peace.

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám