Hlavní obsah

Lidé se rozloučili s hercem Martinem Štěpánkem

Právo, Novinky, cg, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslední rozloučení s hercem a politikem Martinem Štěpánkem proběhlo v pátek odpoledne ve Velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze. Štěpánek ukončil svůj život sebevraždou 16. září v 63 letech.

Článek

Tón houslí Václava Hudečka uvedl i ukončil poslední rozloučení s Martinem Štěpánkem, které začalo krátce po jedné hodině a skončilo asi za 20 minut.

V první řadě seděla manželka Jaroslava Tvrzníková-Štěpánková, sestra Jana a bratr Petr s nejbližšími.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rodina Štěpánkova ve smuteční síni

Premiér Petr Nečas při rozloučení ocenil kompaktní osobnost Martina Štěpánka a zdůraznil, že si jej velmi vážil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dagmar Havlová

"Jeho hlas se mu neměnil, jestli byl u moci, nebo ne," řekl premiér, který ocenil jeho rozhodnutí v době, kdy se měl Štěpánek léčit se svou nemocí a přijal výzvu pomoci republice jako ministr kultury.

"Do posledního dechu chtěl zůstat pánem svého osudu," řekl mimo jiné Nečas.

Foto: Milan Malíček, Právo

Herec Viktor Preiss na pohřbu Martina Štěpánka

Tři údery na katafalk

S bratrem Martinem se třemi údery na podstavec katafalku s jeho rakví rozloučili i přátelé ze zednářské lóže.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová a premiér Petr Nečas

Po skončení obřadu se rodina, aniž vyčkala kondolencí, odebrala do soukromí. V zaplněné síni byli představitelé politického života, např. předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, Štěpánkova ministerská kolegyně z rezortu školství Miroslava Kopicová, i herci Dagmar Havlová, Jiřina Bohdalová, Jiří Štěpnička a další. S oblíbeným hercem se přišly rozloučit i stovky diváků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiřina Bohdalová

Martin Štěpánek se narodil 11. ledna 1947 v Praze. Od šedesátých let začal hrát v Národním divadle, za normalizace z něj však musel odejít. Další tři roky hrál v Činoherním klubu. Pak působil v Divadle na Vinohradech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Viktor Preiss a Jiřina Bohdalová

V sedmdesátých letech hrál ve filmech Svatá hříšnice, Tajemství velkého vypravěče nebo Vlak do stanice nebe a také v jednom dílu Třiceti případů majora Zemana (Rukojmí v Bella Vista).

V roce 1981 emigroval do Rakouska a později pracoval pro Rádio svobodná Evropa v Mnichově. Od roku 2006 působil ve vládě Mirka Topolánka jako ministr kultury.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlevo Zlata Adamovská, vpravo Milan Hein

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám