Hlavní obsah

Linkin Park vyvolávají koncertní mánii

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může to znít nadneseně, ale americká skupina Linkin Park je fenoménem nového tisíciletí. To, co bylo vymyšleno v devadesátých letech přetavila do zvukově progresivní podoby a vyzbrojena nejmodernějšími výkřiky technologického pokroku v rocku nabídla vlastní tvar.

Článek

Říká se mu nu-metal, jde o druhou generaci toho stylu a hlásí se k němu i celá řada jiných skupin. Jeho doménou je ostrý metalový spodek s trochu zabroušenými hranami a patřičně klenutá zpěvová linka. Uvnitř je dovoleno manipulovat čímkoli: zvuky kytar, klávesových nástrojů či samplů jako v případě Linkin Park. Přípustná je i elektronika stejně jako scratching nebo rap.

Když se letos v létě rozdávali na letním stadiónovém Summer Sanitarium Tour, následovaly je davy skalních fanoušků. Pospolu pak vytvořili vynikající a neopakovatelnou atmosféru, která je zachycena na kombinaci CD a DVD Live In Texas z 2. a 3. srpna. V letošním roce je to poslední dárek skupiny fanouškům.

Zvuk jako na studiových albech

Vzhledem k tomu, že pracuje s nejmodernějšími technologickými výdobytky, není divu, že zvukový sestřih z koncertů blízce připomíná skupinu na studiových deskách. Jistotu, že jde o živě zahraný koncert, dává pouze ohlas publika a některá hlasová zpestření zpěváka Chestera Benningtona.

Jeho rapující kolega Mike Shinoda si tolik nevyskakoval, držel se původních studiových partů, ale melodický tahoun Bennington, který měsíc poté vystoupil v Praze se zlomenou rukou, si přicházel na své. Nejvíce v momentech, kdy výraz přiostřil. Drzost v hlase mu totiž sluší, hlukovou mašinérii to pokropí živou vodou.

DVD nabízí rozšířenou verzi sestřihu ze stejných koncertů a více než cokoli jiného dokumentuje, že Linkin Park vrátili do hudby nové doby pojem "mánie".

Svěží prezentace i profesorská hra

Jejich koncertní prezentace je mladistvá a patřičně živelná. Na velkém pódium zpěváci mistrně strhávají fanoušky ke spolupráci a nechávají jim prostor řádně projevit kapele náklonnost.

V opozici na tu radost stojí viditelná strnulost instrumentalistů, kteří jsou napojeni na preciznost zmíněné hudební chemie. Kytarista Brad Delson se sluchátky na uších například neudělá jedný kiks, ovšem jeho výkon je poněkud akademický, neraduje se, neposkočí. Výsledkem toho rozpolcení je žhavý koncert v ryze profesionálním balení.

Co na tom, že mohou vybírat jen ze dvou desek nepřesahujících dohromady osmdesát minut hrací doby?

Linkin Park: Live In Texas

Warner Music, 41:42 a 75 (CD a DVD)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám