Hlavní obsah

Balkánsko-pankáčský Besh o'droM má zběsilé srdce

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Balkán a blízký východ, šílený rytmus cikánské dechovky, řeckou nostalgii a židovské vlivy propojili maďarští Besh o'droM. Pokud chcete slyšet skutečně nadprůměrnou world music, zavítejte do pražského Paláce Akropolis 14. září.

Článek

Besh o'droM s úspěchem koncertoval na známém festivalu v Glastonbury, v Německu nebo v Kanadě. Není to běžná balkánská dechovka, i když inspiraci Fanfare Ciocarlia či Taraf de Haidouks u nich lze poznat.

Divoká fúze orientálních bubínků, cimbálů, houslí a kytar se vymyká žánrům a přestože pojem originalita je v dnešní hudbě bezobsažný, kapely jako Besh o'droM k němu mají blízko.

Skupinu založili roku 1999 švagři - Gergely Barcza (saxofon) a Ádám Pettik (zpěv). Trojčlenného obsazení se postupně rozrostlo na big band.

"Besh o'droM se nesnaží o věrné kopie lidových melodií. Tabu maďarských folkloristů porušil tím, že používá dechovou sekci. Skupina zpívá maďarsky, romsky, albánsky a řecky. V Praze Besh o'droM vystoupil na festivalech Respect, Alternativa i Colours of Ostrava," dodává Markéta Švecová z Rachot Production.

Reklama

Výběr článků

Načítám