Hlavní obsah

V Berlíně se stála sedmihodinová fronta na Fridu Kahlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V davové šílenství se v Berlíně proměnil minulý víkend, kdy v německé metropoli končila putovní výstava mexické malířky Fridy Kahlo.

Článek

Diváci u výstavní síně Martin Gropius Bau stáli až sedm hodin ve frontě, aby viděli její obrazy a kresby. Organizátoři kvůli množství zájemců prodlužovali otevírací dobu až do pozdních večerních hodin.

Výstava se nyní z Berlína stěhuje do Vídně, kde bude ve výstavní síni Bank Austria Kunstforum od 1. září do 5. prosince. Rakušané přepokládají značný nápor turistů z České republiky, Slovenska a Maďarska, dokonce i dráhy udělaly speciální nabídky, aby se zájemci na výstavu dostali pohodlně vlakem.

Retrospektiva nabídne 70 obrazů a 30 kreseb, které autorka vytvořila ve stylu původní mexické kultury, kde se mísily prvky realismu, symbolismu a surrealismu. Frida Kahlo by asi zůstala drtivou veřejností víceméně nepovšimnutá, ale její bouřlivý život nesmírně zpopularizoval veleúspěšný biografickým film v americko-mexické koprodukci v hlavní roli se Salmou Hayekovou.

Další výstavou bude Michelangelo

Z Fridy Kahlo se přes noc stala kultovní hvězda a je dnes stejně proslulá jako Vincent van Gogh nebo Salvador Dalí. K výstavě vydalo katalog mnichovské nakladatelství Prestel.

Vídeň čeká na podzim ještě další velká výtvarná atrakce. Vůbec poprvé tam bude představeno kompletní kreslířské dílo Michelangela. V Albertině v centru Vídně od 8. října 2010 do 9. ledna 2011 čeká milovníky renesance unikátní soubor 100 kreseb slavného malíře, sochaře a architekta. Každá z nich je skutečným pokladem.

Michelangelo kresby považoval za pouhé pracovní pomůcky a raději si jimi topil, než aby je dal sběratelům. Obdaroval jimi jen své oblíbené žáky, aby se podle nich naučili kreslit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám