Hlavní obsah

O životě otevřeně a bez patosu s Ivou Pekárkovou

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kniha Přestřihnout kšandy je otevřené povídání publicisty Zdenko Pavelky s publicistkou, překladatelkou a spisovatelkou Ivou Pekárkovou. Tři měsíce spolu vedli e-mailovou komunikaci – on v Praze, ona v Londýně, kde už řadu let žije.

Foto: Miroslav Zajíc, Právo

Dvojice výjimečných žen: Lenka Procházková (vlevo) a Iva Pekárková.

Článek

Z jejich konverzace vznikl poutavý text. Neexistuje v něm tabu, není otázky, která by nebyla zodpovězena. „Mohl jsem se ptát na cokoli,“ říká k tomu Pavelka, který se s Pekárkovou zná od 90. let, kdy byl redaktorem její knihy Sloni v soumraku. Sedli si prý lidsky a je to znát.

Kniha působí autenticky, tak jak se na výtečný rozhovor sluší. Čtenář záhy nabude dojmu, že s nimi sedí u jednoho stolu a popíjí čtvrté kafe. Žádné slovo není kvůli předsudkům hozeno pod stůl, na povrch naopak vyplouvají krásná přirovnání a metafory.

Pavelka si s Pekárkovou povídají o všem možném – o její pubertě, o tatínkovi, který byl agentem StB, o životě v zahraničí, o taxikaření v New Yorku, o zkušenostech s africkou rodinou, o jejích láskách a neláskách, o toleranci k jiné barvě kůže i odlišné sexuální orientaci, o víře, o smrti její maminky, o rozhodnutí se matkou nestát...

Kšandová výchova

„Pověděla jste mi o sobě víc než kdokoli jiný... Já jsem to ale nevyprávěla vám, pane Pavelko. A vlastně ani čtenářům téhle knížky. Vyprávěla jsem to sama sobě. Na našem e-mailovém povídání je nejskvělejší to, že mi umožnilo – doslova mě přinutilo! – probrat se po letech celým svým životem... S příjemným překvapením zjišťuju, že můj život byl zajímavější, než by mě napadlo,“ zní z posledních stran publikace, jejíž název též napsal život sám.

Odkazuje na zkušenost malé Ivy, kterak ji hlídala babička, a aby ji měla dokonale pod kontrolou, držela ji za kšandy pěvně přišité ke kalhotám. A právě neustálé pnutí zvětšit si rádius poznání nutilo a nutí Ivu Pekárkovou se z bariér vymanit: „Není vyloučené, že se babiččina kšandová výchova podepsala na mé touze po cizích krajinách.“

Přestřihnout kšandy je kniha pro ženy i muže, pro staré i mladé, zkrátka pro všechny, kteří se nebojí jít za svými sny. Tvrdohlavě, urputně, o to však upřímněji!

Jen škoda, že tak osobní vý(z)pověď nedoplňují místo černobílých ilustračních kreseb fotografie. Mnohem lépe by pomohly příběh Ivy Pekárkové dokreslit.

*

Souběžně vyšlo povídání Ivy Pekárkové se spisovatelkou Lenkou Procházkovou. Oběh knihy startují novou edici nakladatelství Millennium Publishing.

Reklama

Výběr článků

Načítám