Hlavní obsah

Finští Waltari: Klidně bychom spolupracovali i s Lady Gaga

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finská skupina Waltari vystoupí v sobotu na festivalu Vysmáté léto v Kadani. Kärsty Hatakka se v rozovoru vyznal ze zkušeností s letošními festivaly i spolupráce s českými muzikanty.

Foto: Archiv, Právo

Waltari

Článek

Jaké byly nejlepší momenty turné, v rámci kterého jste měli nedávno i čtyři zastávky v České republice?

Neočekávaně krásná byla Francie. Nějaký čas jsme tam nehráli a zdá se, že to byla chyba. A samozřejmě koncerty v Česku byly bezvadné – jako vždy. Zdá se, že nám neustále roste vaše publikum. Děkujeme.

V minulosti jste spolupracovali s několika českými umělci, například s Lenkou Dusilovou nebo kapelou Wohnout. Chystáte něco dalšího?

Nic takového nemáme s Waltari v plánu. Teď pracuji i na svém sólovém projektu a v rámci něj mohou snadno vznikat podobné věci. Víc si řekneme později.

Kdybyste si mohl vybrat kohokoli, kdo by s Waltari měl nahrát písničku, kdo by to byl?

Rád bych spolupracoval s téměř všemi klasickými hvězdami, které mi přijdou na mysl. Ale proč ne i nějaký novější počin? Třeba s Lady Gaga.

Bude se váš sobotní koncert v Kadani nějak lišit od těch, které jste tu odehráli naposledy?

Letní festivaly jsou vždy díky své atmosféře, která se od té temné klubové naprosto liší, jiné. Vystoupení na nich proto také musí být lehce pozměněna. Ale rád bych si detaily ponechal jako překvapení.

Ve vaší biografii se píše, že „vstřebáváte vše aktuální“. Jaký hudební styl je podle vás momentálně nejzajímavější?

Kupodivu se po své éře obliby nu metalu nějak, možná pochopitelně, pomalu posunuji směrem k modernímu emo a rock stylu. Všímám si svěžího přístupu k rocku u kapel, jako jsou Paramore. Co se týká metalu, tak to jsou stále například Avenged Sevenfold, Disturbed nebo Tool. V srpnu vyjde má první sólová deska, která trochu flirtuje s tímhle emorockovým přístupem. Nikoli s metalem. Stále se dokážu jednoduše ztotožnit s jakýmkoli hudebním přístupem, ke kterému jsme kdy inklinovali.

Je důležité se vyvíjet?

To určitě. Některé nové kapely mi ale znějí povědomě a příjemně, protože připomínají hudbu, kterou jsme v devadesátých letech dělali s Waltari. Mix elektroniky a rockových nástrojů mě stále nakopává, na tomhle poli je stále co dělat. Přemýšlím, jestli mě stále doopravdy bere nějaká kapela ze staré rockové školy. Jistě, mám své oblíbence, které si s nostalgií užívám, ale daleko víc mě zajímají nové věci. Hodně se těším na příští týden na koncert Muse v Helsinkách, oni mají také dost čerstvý pohled na klasický rock, baví mě. Také Green Day měli v Helsinkách dobrou zábavnou show.

Máte rádi letní festivaly?

Festivaly jsou vždycky velká party na skvělých místech. Také je to milá šance potkávat kolegy.

Loni jste vydali album Below Zero. Setkali jste se s nějakou reakcí, která vás naštvala?

Ne, měli bychom? Popravdě jsem kritiky moc nečetl, a ty, co jsem četl, byly pozitivní. A bylo mi řečeno, že i české přijetí bylo pozitivní.

Reklama

Související témata:

Související články

Festival Okoř byl zrušen

Festival Okoř 2010 byl zrušen a podle informací pořadatele se už zřejmě nikdy konat nebude. Důvodem jsou neshody s pronajímatelem pozemků.

Výběr článků

Načítám