Hlavní obsah

Soud: v Americe už zase smějí říkat ostřejší slovíčka

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvolací soud v New Yorku odmítl pravidla pro užívání ostřejších výrazů v rozhlasových a televizních pořadech. Úřad zvaný Federal Communications Commission (FCC), který bdí nad slovníkem užívaným v rozhlase a televizi, tak prohrál důležitou bitvu.

Článek

Organizace Media Access Project uvedla, že "skóre je teď jedna pro svobodu slova a nula pro cenzuru."

Zmocněnec úřadu FCC Michael Copps se ale nehodlá vzdát. Rozhodnutí soudu nazval "protirodinným" a dodal, že komise svá pravidla vyjasní a posílí.

V USA se dávají za sprostá slova ve vysílání před 22 hodinou velmi vysoké pokuty. Podle soudu jsou dosud platná pravidla nejasná a protiústavní, porušují svobodu slova.

Základ předpisů pochází ze sedmdesátých let a zakazuje rádiím a televizím řadu slov. Kdo použil byť jediný peprný výraz před 22 hodinou, mohl dostat pokutu až 325 tisíc dolarů. Největší "experti", jako moderátor Howard Stern, za svou kariéru dostali pokuty v hodnotě 2,5 miliónu dolarů. Proto také Stern přesídlil se svým pořadem na satelit, který FCC nemůže pokutovat.

Prso se trestá velmi tvrdě

Když Bono ze skupiny U2 před lety na Zlatých glóbech v přímém přenosu s radostí oznámil, že je to "really fucking brilliant", úřad si na televizi hned posvítil. Velké pokuty se platí také za odhalené ňadro, jako ve známém případě zpěvačky Janet Jacksonové v roce 2004. CBS dostala kvůli prsu pokutu půl miliónu dolarů.

Režisér Woody Allen se zase soudil s leteckými společnostmi, které promítají cestujícím svévolně upravené "slušné" filmy. Soud sice vyhrál, ale cenzura v Americe tím nekončí.

Soud zrušil pouze stávající pravidla FCC. Neřekl, že cenzura ze strany úřadu je obecně nepřípustná. Obě strany tak zřejmě čeká vypracovávání nových a nových pravidel a další soudy.

Reklama

Výběr článků

Načítám