Hlavní obsah

Shrek si prožil krizi středního věku a odešel se ctí

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Shrek: Zvonec a konec má být posledním dílem ze slavné animované série a dá se říci, že zelený zlobr odchází se ctí. Film v režii Mika Mitchella potěší slušným řemeslem a starými známými postavičkami.

Článek

Tvůrci posledního Shreka neodflákli. Snažili se, ale nic převratného už počtvrté vymyslet nešlo. Pokud se film srovnává s prvním dílem, který byl nejoriginálnější, nejzábavnější atd., je slabší, pořád ale ční nad hnojištěm průměrné americké tvorby pro děti.

Shrek ovšem není pouze pro děti. Pro rodiče si scénáristé Josh Klausner a Darren Lemke připravili narážky na krizi středního věku, domácí stereotyp. Shrekovi totiž začíná z rodinné pohody poněkud „hrabat“ a dopustí se osudové chyby, když ve snaze prožít dobrodružství podepíše s prohnaným skřetem magickou smlouvu, díky níž zmizí celý jeho dosavadní život.

Najednou ho Fiona nezná, zmizí jejich děti i dům v bažinách a Shrek musí vše napravit během jediného dne. Typický humor Shrekovi zůstal, nechybí odkazy na média či slizké nabízeče všemožných „výhodných“ smluv napsaných nečitelným písmem. Samozřejmě se dočkáme i hollywoodsky polopatického vtloukání rodinných hodnot do hlavy.

I když Mike Mitchell zbytečně přesladil záběr, celkově je Shrek: Zvonec a konec příjemný rodinný film, který nikoho neurazí, baví množstvím gagů, vtipnými dialogy i roztomilými výtvarnými detaily ve 3D. Podstatnou část jeho kouzla tvoří i písničky, ale film jde do českých kin z devadesáti procent v nadabovaných kopiích a tudíž si neužijete, jak hollywoodské hvězdy zpívají (či parodují) známé hity.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám