Hlavní obsah

Kleopatřiny poklady ze dna moře jedou poprvé do světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé od objevení Kleopatřina paláce, který před 1600 sty lety zničilo zemětřesení a vlna tsunami, budou mimo Egypt vystaveny tam nalezené poklady.

Foto: ČTK

Reliéf Kleopatry z paláce

Článek

Nálezy vyzvednuté z hlubin u egyptského pobřeží budou vystaveny od 5. června do 2. ledna příštího roku ve Franklinově institutu ve Filadelfii na výstavě nazvané Kleopatra: Pátrání po poslední královně Egypta. Výstava bude poté hostovat i v dalších severoamerických městech.

Potápěči a archeologové objevili ruiny paláce v moři u egyptské Alexandrie v roce 1996.

„Všechno zůstalo netknuto od okamžiku, kdy se komplex potopil,“ prohlásil člen archeologického týmu Ašraf Abdal-Raúf.

Foto: ČTK

Kleopatřiny šperky

Mezi exponáty bude patřit i kamenná hlava, o které se odborníci domnívají, že jde o Caesariona, syna Kleopatry a jejího milence císaře Gaia Julia Caesara.

K dalším patří dovezená keramika, soška faraona, rituální nádoby či amulety velikosti lidského nehtu.

Kleopatra (69–31 př. n. l.) pocházela z řecko-egyptské dynastie Ptolemaiovců. Caesar ji učinil královnou a podlehl jí i jeho nástupce Marcus Antonius. Roku 31 př. n. l. byli Antonius s Kleopatrou poraženi a spáchali sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Související články

Kleopatra byla afrického původu

Kleopatra měla africkou matku. S tímto překvapivým tvrzením přišla Hilke Thürová z rakouské Akademie věd, který zkoumal ostatky její sestry princezny Arsinoé,...

Výběr článků

Načítám