Hlavní obsah

Producent filmu Smrt čeká všude nesmí na Oscary

Právo, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Producent filmu Smrt čeká všude Nicolas Chartier se nesmí zúčastnit nedělního ceremoniálu předávání Oscarů v Los Angeles. Důvodem je skandál, který vyvolal rozesláním e-mailu, ve kterém vyzval členy americké Akademie filmového umění, aby hlasovali pro jeho film.

Článek

Podobné ovlivňování pravidla zakazují. V případě, že snímek o válce v Iráku ocenění dostane, převezme si Chartier sošku Oscara dodatečně.

Chartier rozeslal 19. února e-mail členům akademie, aby hlasovali pro jeho snímek, nikoli pro „film za 500 miliónů dolarů“ ve zjevné narážce na konkurenční Avatar. Smrt čeká všude je společně s Avatarem hlavním favoritem letošního udílení Oscarů. Oba snímky, jejichž režiséry jsou bývalí manželé Kathryn Bigelowová a James Cameron, dostaly po devíti nominacích.

Ostatní tři producenti filmu Smrt čeká všude - režisérka Kathryn Bigelowová, scénárista Mark Boal a Greg Shapiro - se mohou ceremoniálu zúčastnit bez omezení.

Je to škvár, tvrdí veteráni USA

Devět oscarových nominací filmu Smrt čeká všude také vyvolalo pohoršení mezi americkými veterány. Podle bývalého vojáka Paula Rieckhoffera jich „získal o devět víc, než si zasloužil“, napsal list The Washington Post.

Nejen že je podle něj zaplaven faktickými nepřesnostmi, ale veteráni se obávají, že hlavní hrdina – drsňácký dobrodruh seržant William James – se stane falešnou ikonou.

Skutečný seržant z Iráku Ryan Gallucci prý celý film čekal „až hrdina vylétne do vzduchu a jeho nebozí kolegové dostanou jiného velitele, kterému skutečně půjde o jejich bezpečnost“.

„Pokud Hollywood oslavuje to (válečné) svinstvo, tak je to facka každému vojákovi, který byl v první linii,“ napsal na Facebooku nejmenovaný výsadkář. "Je to film a ne článek v časopise,“ hájil se autor scénáře Mark Boal, který byl jako reportér v roce 2004 v Iráku s jednotkou pyrotechniků. Měl konzultanty, ale necítil se povinen být přesný. „Příběh se zrodil z mé představy založené na zkušenostech a stovkách rozhovorů s vojáky,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám