Hlavní obsah

Festival Stimul zahájí Anti-Pop Consortium, vrcholem budou Nurse With Wound

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průběžný festival alternativní a experimentální hudby Stimul nabídne na jaře velká jména. Především se na něm představí 30. dubna jedna z největších legend industriální hudby a průkopník netradičního DJingu Steven Stapleton vystupující pod jménem Nurse With Wound. Jako první vystoupí na festivalu už tento čtvrtek v divadle Archa Anti-Pop Consortium.

Článek

Newyorské Anti-Pop Consortium vychází z hip-hopu, který ale spojuje s elektronikou a postupy radikálního free jazzu. Jejich první album Tagic Epilogue patřilo k průkopnickým na poli míchání rapu s avantgardní hudbou. V roce 2003 vydali Anti-Pop Consortium společné album s jazzovým klavíristou Matthew Shippem. Po šestileté pauze natočili rappeři Beans, High Priest, M. Sayyid s producentem Earlem Blaizem desku Fluorescent Black.

Nurse With Wound se dali dohromady v roce 1978, už první průlomové album Homotopy To Marie z roku 1982 však bylo sólovou prací Stapletona. Ten kromě radikálních sólových desek spolupracoval i s Foetusem, Davidem Jackmanem z Organum, Andrewem McKenziem z Hafler Tria, se Stereolab i Jimem O'Rourkem a s německými experimentátory Faust. Nejvíce však tvořil dohromady s Davidem Tibetem z Current 93.

V roce 2005 začal projekt, který má na kontě přes čtyři desítky nahrávek, poprvé po 21leté pauze opět vystupovat.

Na festivalu se dále představí 15. května kanadský breakcoreový král Venetian Snares a o pět dní později americké představitel noise Wolf Eyes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám