Hlavní obsah

Divadelní Grand festival smíchu představí pět českých premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Desátý ročník divadelního Grand festivalu smíchu v Pardubicích se uskuteční od 15. do 22. února. Divákům představí současnou komediální tvorbu. V soutěžní části představí ze sedmi inscenací pět českých premiér. Každé představení i letos bude mít tradičně svého patrona. Pozvání už potvrdili Jan Skopeček, Petr Štěpánek, Naďa Konvalinková a Ljuba Skořepová.

Článek

"Jsou to nejenom nové tituly, které přišly do Čech, ale i tituly, které byly napsány pro konkrétní soubory. Myslím si, že je to velice vzácné, myslím, že se tvoří nová legrace, nová komedie, nový humor," řekla Jana Uherová, dramaturgyně festivalu

Situační komedie i novinky

Příkladem je představení režiséra Tomáše Svobody a dramatika Petra Kolečka, kteří napsali pro Středočeské divadlo v Kladně hru Jaromír Jágr Kladeňák. Českou premiérou, která bude usilovat o hlas poroty i diváků, bude představení Čistírna, kterou má na repertoáru Východočeské divadlo. Naopak klasickou situační komedii Tenor na roztrhání si diváci mohou užít v podání Slováckého divadla Uherské Hradiště.

"O nejlepší inscenaci budou rozhodovat diváci, odborná a studentská porota. Jedno představení hodnotí v průměru 250 diváků. Odborná porota rozhodne nezávisle na sobě, hodnotit bude písemně," řekla Uherová.

Petr Štěpánek, Naďa Konvalinková a Ljuba Skořepová

Podrobnosti o festivalu jsou k dispozici na stránkách divadla. Uskuteční se od 15. do 22. února. Každé představení i letos bude mít tradičně svého patrona. Pozvání už potvrdili Jan Skopeček, Petr Štěpánek, Naďa Konvalinková a Ljuba Skořepová. Vedle divadelních přestavení divadlo připravilo i nedivadelní akci, kuličkiádu na ledě. Příští neděli si v ČEZ Areně proti sobě zasoutěží hokejoví hráči, herci i další přihlášené tříčlenné týmy.

Komedie, které se zúčastní dalšího ročníku festivalu, dramaturgyně hledá už nyní. Někdy dá i na doporučení diváků. Snaží se ale, aby se stejné představení, byť od jiného divadla, v Pardubicích neopakovala.

Diváci oceňují inteligentní humor

"Do poslední chvíle jsme zvažovali muzikál Sugar, ale je to titul, který se tady hrál a není to tak dávno. A jestliže teď máme Tenora na roztrhání, i kdyby byl příště k popukání, tak ho znovu do festivalu nemůžu vzít, přeci diváci nebudou chodit každý rok na stejný titul," řekla dramaturgyně.

Tip na vítěze dramaturgyně nemá. V minulosti se prý několikrát spletla. Loni u diváků zvítězilo představení Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách pražského Divadla v Dlouhé, což ji překvapilo. "Jsem ale ráda, čekala jsem, že inteligentní humor diváci až tak neocení, ale podcenila jsem je," řekla Uherová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám