Hlavní obsah

Američtí „kohoutci“ Chanticleer vystoupí v Rudolfinu

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký mužský pěvecký sbor Chanticleer vystoupí 27. ledna v Dvořákově síni Rudolfina v Praze. Soubor, který se nazývá po „kohoutkovi znělého hlasu“ z Chauceryho Canterburských povídek, se do Čech vrací po dvou letech, kdy oslnil posluchače ve Státní opeře Praha. Návrat dvanácti zpívajících mužů s novým koncertním programem může být pozoruhodným zážitkem, a to nejen pro milovníky sborového zpěvu.

Článek

Soubor Chanticleer, který byl založen před třiceti lety v San Francisku, si vybudoval velké renomé díky přesvědčivé interpretaci vokální literatury v širokém rozpětí od renesanční po jazzovou hudbu, gospely a díla soudobých autorů. Dokonalé propojení dvanácti mužských hlasů, jež mají rozsah od sopránu po bas, vysloužilo sboru lichotivý titul „hlasový orchestr“.

Dvojnásobní nositelé Grammy

V roce 2008, kdy Chanticleer poprvé vyjel do Evropy, získal ocenění jako nejlepší soubor roku v anketě Musical America a stal se dvojnásobným nositelem prestižní Grammy.

„Pokládám toto těleso za nejlepší svého druhu na světě, s ničím podobným jsem se za svou kariéru nesetkal, záběr jejich repertoáru je od renesance až k hudbě soudobé se všemi nejobtížnějšími skladbami,“ řekl na tiskové konferenci k hostování souboru Chanticleer náš přední znalec sborového zpěvu, dlouholetý sbormistr a pedagog Miroslav Košler.

V rámci letošního evropského turné navštíví Chanticleer také Brno, Bratislavu a Budapešť, Paříž, Vídeň, Amsterdam či Vilnius. Na koncertu v pražském Rudolfinu představí mužská pěvecká dvanáctka program nazvaný In Time of... (Za časů...), v němž se tématem času zabývají skladby od gregoriánského chorálu přes renesanci a baroko až po skladby současných autorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám