Hlavní obsah

Hlavní cenu festivalu krátkých filmů dostalo islandské drama o teenagerech

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film o dospívání Ptáčata (Smáfuglar) islandského režiséra Rúnara Rúnarssona dostal hlavní cenu Festivalu krátkých filmů Praha. Ten pokračuje ještě v neděli v pražském kině Světozor.

Článek

Ptáčata se odehrávají během jedné letní noci, kdy skupinu teenagerů přechází z věku nevinnosti do dospělosti. Porotu film oslovil "hluboce dojemným příběhem a výjimečnými hereckými výkony spolu se suverénní režií a ukázal, že z tragické situace může vzejít čin lidskosti."

"Režisér Rúnar Eyjólfur Rúnarsson studuje film na The National Film School of Denmark. Je spoluzakladatelem Óháðakvikmyndagerði, islandské organizace propagující spolupráci filmových akcí a nezávislých filmařů. Jeho krátké filmy The Last Farm (2004), Smáfuglar (Ptáčata, 2008) i středometrážní Anna (2009) se promítaly na řadě festivalů včetně Cannes a získaly množství ocenění včetně nominace pro nejlepší krátký film Evropské i Americké filmové akademie," sdělila Novinkám mluvčí festivalu Ivana Svítková.

Letošní mezinárodní soutěže se zúčastnilo dvacet dva filmů z celého světa. V porotě, která udělila hlavní cenu s finanční odměnou pět tisíc eur a dvě Zvláštní uznání, letos zasedli americký režisér Scott Sanders, japonská spoluzakladatelka festivalu Short Shorts Film and Asia a producentka Keiko Takahashi, islandský herec Tómas Lemarquis, scenáristka a režisérka Jitka Rudolfová a filmový publicista Tomáš Baldýnský.

Zvláštní uznání si z Prahy odnáší švýcarská režisérka Eileen Hofer a její snímek Kořeny (Racines), který natočila v Turecku. Její film podle poroty představuje lyrickým a jemným způsobem pohled z každodenního života a zároveň v sobě skrývá řadu hlubších témat.

Další Zvláštní uznání získal snímek Pozdní sběr (Slitage) švédského režiséra Patrika Eklunda o páru na hranici seniorského věku, který žije ve značně opotřebovaném vztahu.

V Praze je uváděn také jeho film Místo Abrakadabra, zdařilá směsice romance a černé komedie, jejímž hrdinou je osamělý mladík libující si v kouzelnictví.

Festival pokračuje v neděli 24. ledna, kdy budou mít diváci možnost vidět i vítězné filmy. Více informací na www.pragueshorts.com.

Reklama

Výběr článků

Načítám