Hlavní obsah

Další země odmítají Eurosong

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská vysílací unie (EBU) představila přehled zemí, které se zúčastní 55. ročníku písničkové soutěže Eurovision Song Contest. Ta se letos uskuteční 25. až 29. května v norském Oslu. O diváckou přízeň budou usilovat zástupci 39 zemí. ČR už dříve oznámila, že se účastnit nebude, nepojedou ani zpěváci z Andorry, Černé Hory a Maďarska.

Článek

Podle pořadatelů většina z odhlášených zemí uvádí jako důvod vysoké finanční náklady na uspořádání akce, které pak neodpovídají úspěchu národních zástupců v soutěži. Česko je v tom zářným příkladem, vždyť v minulých třech letech byla účast Kabátu, Terezy Kerndlové a Gipsy.cz spíše symbolická, všichni končili na posledních místech.

Po roce se do soutěže vrací Gruzie, která se loni akce nezúčastnila kvůli konfliktu s Ruskem, kde se soutěž konala.

Letos by mělo v každém semifinále vystupovat sedmnáct zpěváků a skupin. Z nich postoupí vždy deset nejlepších a k nim se pak ve finále přidají zástupci tzv. „silné čtyřky“, Španělska, Francie, Německa a Velké Británie, a pořádajícího Norska.

Některé země již své zástupce vybraly. Za Albánii bude zpívat  Juliana Pasha, za Belgii Tom Dice, za Bulharsko Miro, Izrael bude reprezentovat Harel Skaat, Švýcarsko Michael von der Heide a Ukrajinu Vasil Lazarovič. Svého zástupce vyšle do soutěže i Slovensko. O tom, kdo to bude, se rozhodne 28. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám