Hlavní obsah

Personální zemětřesení v České televizi, opustí ji i moderátoři zpráv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká televize začala výrazně škrtit svůj rozpočet. Kvůli tomu, aby televize co nejvíce ušetřila, rozhodla se propustit desítky lidí. Například jen z ČT24 odejde na dvacet moderátorů a editorů.

Článek

"Jde hlavně o vnitřní restrukturalizaci podniku, abychom maximálně vytěžili produktivitu práce zaměstnanců," řekl Novinkám Fridrich.

O propouštění informoval jako první časopis Týden. Česká televize tak hodlá ušetřit přibližně 20 miliónů korun z celkového rozpočtu stanice, který je asi 280 miliónů Kč. Ušetřená částka má připadnout na zkvalitnění programu.

"Je pravda, že snižujeme počet moderátorů. Vše je oficiální," řekl magazínu šéf zpravodajství Milan Fridrich.

Část zaměstnanců, a to hlasatelé nočních zpráv, už na ČT24 skončili k 1. listopadu. Moderátoři večerních Událostí a Událostí, komentářů na obrazovce zůstanou, televize se ale rozloučí s částí moderátorů denních zpráv.

Produktivita práce se zvýší a honoráře se v některých případech sníží. Kvalita vysílání ale zůstane, dokonce tvrdím, že se zvýší.
Milan Fridrich, vedoucí zpravodajství ČT

Naopak tvářím z "hlavních" Událostí přibude práce - budou uvádět veškeré pozdní večerní zpravodajství. V praxi to znamená desetiminutovky ve 20 a 21 hodin, půlhodinové Noční události od 23 hodin a desetiminutové zprávy o půlnoci. Večerní směnu bude mít na starosti jen jeden moderátor hlavních Událostí. Na každého vychází jedna služba za šest dnů, uvedl Fridrich.

Podle dřívějšího Fridrichova vyjádření zavádí ČT24 pět hlavních zpravodajských relací v 7, 12, 16, 19 a 23 hodin. Podle Fridricha redukuje ČT počet moderátorů proto, aby mělo vysílání jasné tváře.

Výběr moderátorů, kteří z obrazovky ČT24 zmizí:
Jan Hrubeš
Jan Říha
Aneta Savarová
Vladimír Pecháček
Foto: Česká televize, Novinky

Propouští se v celé televizi

V rámci restrukturalizace se plánuje redukce o desítky až stovky zaměstnanců, kterých v ČT pracuje celkem kolem 2300. Například k 1. listopadu zanikly tři manažerské posty, a to ředitel pro strategický rozvoj, ředitel vnějších vztahů a vedoucí právního úseku.

Do 1. dubna by mělo tuto veřejnoprávní instituci opustit 120 zaměstnanců. Podle generálního ředitele Jiřího Janečka bude v příštím roce zrušen také jeden ze dvou zahraničních štábů v Bruselu. Televize už také nepočítá s postem zahraničního zpravodaje ve Vídni.

Reklama

Výběr článků

Načítám