Hlavní obsah

Zemřel válečný fotograf Ladislav Sitenský

– Praha • Aktualizováno

V sobotu zemřel válečný fotograf Ladislav Sitenský. Oznámila to jeho vnučka Tereza Horká-Sitenská. Sitenský ve svých fotografických cyklech mimo jiné zachytil boje na západní frontě za druhé světové války, fotografoval a filmoval například na frontě u Dunkerque i naše letce v Británii. Zachycoval ale také hory a Prahu.

Foto: Zdeněk Matoušek, ČTK

Ladislav Sitenský

Článek

Sitenský se narodil 7. srpna 1919 v Praze, kde vystudoval architekturu. Fotografoval od roku 1933. Stipendijní pobyt v Paříži mu přerušila v roce 1939 válka a on ve Francii vstoupil do československé zahraniční armády. Později působil jako letec československého stíhacího letectva ve Velké Británii.  

Tam byl také mezi lety 1942 - 1945 oficiálním fotografem Inspektorátu čs. letectva.  

Ještě po válce se zdálo, že Sitenského čeká zářivá kariéra, dostal například nabídku pracovat pro londýnské Sunday Times, což odmítl a vrátil se do Československa.

Zde po únoru 1948 ani Sitenského podobně jako objekty jeho fotografií neminula nemilost nastupujícího režimu - dopadl ale přeci jenom lépe než mnozí piloti, kteří museli strávit roky ve věznicích. Jeho reprezentativní kniha o 312. peruti britského Královského letectva (RAF), u které za války sloužil, ale nakonec skončila ve stoupě a na přelomu 40. a 50. let Sitenský jen těžko hledal uplatnění. Snažil se uživit jak se dalo, fotil například motocyklové závody.

Za svůj život pořídil asi půl miliónu snímků a zhruba 50 000 jich otiskl. Uspořádal na dvě desítky samostatných výstav doma i v zahraničí, vystavoval například v Británii či USA, a vydal přibližně stejný počet fotografických publikací.

Foto: ČTK

Ladislav Sitenský obdržel množství vyznamenání od válečného kříže, přes medaili za chrabrost a za zásluhy. V říjnu 2007 mu prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. Osm vyznamenání dostal Sitenské též v Británii.

Jméno Sitenského nese planetka číslo 5998, kterou objevil v září 1986 na Kleti přední český astronom Antonín Mrkos.

Česká fotografie přišla v sobotu o dva výrazné představitele oboru. Ve věku 67 let podlehl rakovině krajinář Jan Reich. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám