Hlavní obsah

Nový román Dana Browna sklízí úspěch u čtenářů i kritiků

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V první den prodeje nového románu Dana Browna Ztracený symbol (Lost Symbol) se prodalo prostřednictvím internetu jen na území USA, Kanady a Británie více než 1 milión výtisků. Celkový počet prvního nákladu se šplhá k 6 miliónům. Ani novinové články nešetří pochvalnou kritikou.

Foto: archiv, Právo

Další román Dana Browna navazuje na předchozí úspěšný a trochu kontroverzní Šifru mistra Leonarda.

Článek

Postava profesora Harvardu Roberta Langdona hledá odpovědi na tajemství, jak získat a využít starobylé vědomosti k transformaci člověka v mocnější bytost. Langdona si pozve do Washingtonu zednář Salomon, který mu přenechal tajemný předmět. Časem se ukáže, že jde o léčku...

Přívětivá kritika

Kritici se shodují na Brownově manýře nadužívat kurzívy pro vystižení vnitřního monologu. Janet Maslinová v New York Times připomněla, že hodně populárních autorů zabilo prvotní úspěch strašným pokračováním. „Toho se Brown vyvaroval a vrátil sex-appeal žánru, který už byl málem pohřbený,“ dodala.

„Vyprávění spěje kupředu rychlým tempem, kromě okamžiků, kdy hrdinové mluví jako encyklopedie,“ napsal Nick Owchar v Los Angeles Times. „Román je jako jízda na horské dráze – vzrušující a najednou je konec.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám