Hlavní obsah

Průkopnický Oregon zahraje v úterý v Praze

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americký jazzový kvartet Oregon vystoupí příští úterý ve velkém sále městské knihovny v Praze. Soubor vedený kytaristou Ralphem Townerem patřil k průkopníkům ve využití etnických vlivů v akustické komorní meditativně laděné hudbě.

Článek

Soubor působí na scéně skoro čtyři desítky let, poprvé vystoupil v roce 1971, z čtyř tehdejších členů dosud ve skupiny působí kytarista Ralph Towner, dechař Paul McCandless a kontrabasista Glen Moore. Už debutové album Music Of Another Present Era z roku 1972 ukázalo, že se na scéně objevil mimořádný soubor, pro který byla klíčový ponor do maximální hloubky. Virtuosita nebyl cíle ale prostředkem k hlubokému prožitku lyrických nálad. Působivost dodaly skladbám vlivy hudby z dalších kultur, ale i v tomto případě šlo především, o hloubku ponoru a náladu.

Není divu že takto zamřený soubor od roku 1978 přešel k mnichovskému vydavatelství ECM, které se zaměřovalo právě tímto směrem a kladlo také důraz na zvukovou stánku záznamů.

V roce 1984 se však soubor musel vyrovnat s tragickou smrtí percussionista Collina Walcotta, které na následujících třech deskách nahradil další mág perkusí Trilok Gurtu, ten však už neměl onu hloubku ponoru a místy mu byla bližší exhibice, hlavně však měl mnoho jiných aktivit.

Skupina pak pokračovala v triu a až v roce 1996 při nahrávání desky Northwest Passage přijala bubeníka a hráče na perkuse Marka Walkera. S ním také soubor rozšířil záběr o společná vystoupení s orchestry. Zatím posledním albem zůstává 1000 Kilometres , před ním vyšlo studiové Prime a živě Live At Yoshis´s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám