Hlavní obsah

Johnu Fogertymu z Creedence sluší i písně o kovbojích a koních

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rocková skupina Creedence Clearwater Revival neexistuje už pěknou řádku let, ale zpěvák John Fogerty pokračuje v úspěšné sólo kariéře, která letos zamířila do oblasti country. Jak se dalo čekat, nové album je sázkou na jistotu, ale poslouchá se krásně.

Článek

V ČR publikum často chápe rock a country jako protiklady, Američani to vůbec neřeší, protože oba světy mají mnoho společného a prolínají se. Každá pořádná americká rocková kapela mívá náběhy k blues a country a každá country hvězda si občas zazpívá rokenrol. Dokonce existuje i spojnice soul-country, s úspěchem se po ní pohyboval už před půl stoletím Ray Charles a dnes existuje mnoho černošských zpěváků, kteří si narazí klobouk do čela a tváří se, že jsou kovbojové.

John Fogerty je duší venkovan, má rád folk a je o něm známo, že na koncertech zpíval i gospelově laděné věci. Někteří publicisté o něm říkají, že už ve skupině Creedence Clearwater Revival působil jako country zpěvák, který se ocitl v rockové skupině. 

Poprvé se ke country naplno přiznal v sedmdesátých letech, kdy vydal sólo album The Blue Ridge Rangers. Nová deska The Blue Ridge Rangers Rides Again je vlastně opožděným pokračováním tohoto titulu, od kterého se zvukově moc neliší. Je velmi tradiční, obsahuje spoustu sól na housle, mandolíny a steel guitars.

Nepřekvapí, že na ní hostuje Bruce Springsteen, který se sice proslavil pop-rockem, ale v podstatě je to skrytý folkař, který občas v nějaké dřevěné chatě s country kapelou natočí pár tradicionálů.

Od stárnoucího Fogertyho nečekejme originalitu a zázraky, ale čekejme ryzí, autentické, velmi dobře zazpívané album. Muzikanti v pozadí evidentně své nástoje ovládají s přehledem a dokázali by i víc, kdyby se na studiových deskách smělo jamovat.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Výběr článků

Načítám