Hlavní obsah

Půvabná Indka udělala z Cohena world music

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Paláci Akropolis vystoupí 9. září indicko-kanadská skupina Autorickshaw, která spojuje pop a jazz s indickou lidovou hudbou. Jejich zpěvačka Suba Sankaran si po svém upravila třeba i hit Leonarda Cohena Bird on a Wire.

Článek

Zpěvačka Suba vyrostla v muzikantské rodině a studovala na univerzitě jazz a etnomuzikologii, vedle toho zpívá i bollywoodské filmové melodie a západní pop 80. let se skupinou Retrocity. Vydání debutového alba Autorickshaw prý financovala i tím, že vystupovala na ulici.

Deska oprávněně vzbudila zájem kritiky i posluchačů world music a jazzu, Autorickshaw pak objeli mnoho jazzových i folkových festivalech v Americe i v Indii. Dvakrát byli nominováni na cenu Juno, obdobu americké Grammy, roku 2005 získali cenu Canadian Independent Music Award a velkou cenu v soutěži John Lennon Songwriting Competition roku 2008.

Autorickshaw hrají především akustické balady v indickém stylu, někdy ale překvapí i náznaky funku. Odkazem k popu 60. let je coververze Leonarda Cohena Bird on a Wire.

Jako předskokan Autorickshaw zazpívá Ridina Ahmedová, zpěvačka česko-rusko-afrického původu, která vystupovala s jazzovým triem a v roce 2003 představila svůj alternativní projekt Hlasokraj. V květnu 2006 vyšlo její sólo CD Hlasem.

Reklama

Výběr článků

Načítám