Hlavní obsah

Francouzský herec Grégoire Colin: Claire Denis je pro mě jak vlastní máma

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Svátek hlavně studentské tvorby Fresh Film Fest ve středu odpálil v Karlových Varech svůj šestý ročník. Přehlídku studentských filmů a debutů zahájila hořkosladká americká komedie 500 letních dní. Do 16. srpna se představí desítky krátkometrážních i celovečerních děl.

Článek

Hvězdou prvního dne byl francouzský herecký talent Grégoire Colin (1975) známý ze spolupráce s výjimečnou dámou francouzského filmu Claire Denis. Do lázeňského města přijel uvést svůj snímek Zátoka lišek i nové drama Claire Denis 35 panáků rumu.

Colin začal ve dvaceti letech natáčet experimentální snímky a psát první scénáře. Objevil se ve snímcích Před deštěm, Královna Margot nebo Vysněný život andělů.

Pasolini je první režisér, díky němuž jsem jako teenager začal mít rád kino.
Grégoire Colin

Spolupráce s Claire Denis začala v roce 1994 klasicky, na castingu k filmu US Go Home. „Ale začátek až tak obvyklý nebyl. Claire totiž nechala herce přečíst úryvek ze Seneky a pak zatančit,“ vzpomíná Colin. „Claire Denis je člověk, který chce natáčet pořád víc a víc, nemůže zastavit, je na tom totálně závislá. Klidně dělá dva filmy zároveň,“ dodává. Mají prý velmi pěkný vztah: „Myslím, že je pro mě skoro jako máma.“

Práce s výjimečnou francouzskou herečkou a režisérkou je pro Colina inspirativní a naprosto odlišná od přístupu ostatních režisérů. „Když jsme poprvé spolupracovali, nutila mě k improvizaci. Nechává totiž hercům prostor, i oni jsou pro ni inspirací,“ podotýká.

Nostalgické vzpomínky na dětství

Dvanáctiminutové dílko Zátoka lišek natočil loni; v hlavních rolích: léto, moře, krásná dívka a chlapec. „Práce na Zátoce lišek byla docela obtížná, protože jsem před tím řadu let pracoval na celovečerních projektech. Tenhle film jsem natočil také jako předstupeň k možnému budoucímu celovečeráku. Příběh ke mně přišel tak nějak jednoduše – je velmi drobný, až jako v anekdotách. Je takovou nostalgií na dětství, na dobu, v níž jsou všechny sny možné,“ přibližuje.

Inspirací jsou šarmantnímu tvůrci kromě osobního života, vlastních zážitků a posedlostí, literatura a filmy. „Velmi mám rád Pasoliniho filmy. Je to vlastně první režisér, díky němuž jsem začal mít jako teenager rád kino. A když jsem četl jednu z jeho povídek v knize Stories From The City of God našel jsem docela hodně společných prvků jeho příběhu a mé Zátoky lišek,“ doplňuje.

V jeho chystaném projektu se možná objeví i karlovarský hotel Thermal. „Udělal na mě dojem, pořád hledám prostředí pro svůj nový film, který bude inspirovaný Modrovousem. Příběh se ale odehrává dnes. Bude to děsivý thriller,“ prozradil s tím, že možná bude hledat herecké obsazení i mezi českými herečkami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám