Hlavní obsah

Ashley Slater: Neznamenali jsme nic

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na víkendovém O2 Sázavafestu vystoupila také skupina Freak Power, jedna z hlavních představitelek britské acidjazzové scény devadesátých let. Její zpěvák a šéf Ashley Slater Právu odpověděl na několik otázek.

Foto: Archiv, Právo

Ashley Slater

Článek

Vystoupení na O2 Sázavafestu bylo údajně součástí vašeho návratu na scénu. Je to tak?

Dá se to tak říct. Nebudeme ale hrát příliš často, protože pracuji na jiných věcech. Zrovna se chystám na nový projekt, takže to nebude mnoho koncertů. Ale dokud nás lidé budou chtít, rádi budeme hrát a vracet se.

Sledujete kariéru bývalého člena Freak Power Fatboye Slima?

Neřekl bych, že ji přímo sleduji. Ale občas spolu mluvíme, stále jsme přátelé. Myslím, že Fatboy už nedělá, má teď nový projekt, ale nevím přesně jaký. Až se vrátím, máme spolu zrovna jít na oběd. Tak se to dozvím.

Jak vzpomínáte na nejslavnější doby Freak Power?Co znamenala pro světovou hudbu?

Nic. My jsme se nikdy necítili být slavní. Hráli jsme asi čtyři roky docela velké koncerty, to ano, ale pak přišel Fatboy Slim, takže to skončilo. Bylo nám fajn, líbilo se mi to. Muzikant jsem od šestnácti let. Tohle byla jen epizoda s trochu lepšími autobusy na turné a většími sály.

Spolupracoval jste mimo jiné s českou kapelou Monkey Business. Myslíte, že má šanci prorazit v zahraničí?

Nevím. Nechci, aby to znělo neuctivě, ale já prostě nevím. Možná v dalších evropských zemích, ale asi ne v Anglii.

Proč?

Tam je příšerný trh. Musíte být nejen ve správný čas na správném místě, ale ještě musíte správně vypadat, být ve správném časopise a tak dál. A pak jste slavní na pět minut a je to pryč. Vidím tu ovšem jinou možnost: mohou hrát mimo Česko, v okolních zemích.

Je to dobrá „party music“. Hodí se to skvěle třeba právě na festivaly. Ale je teď docela těžká doba. Už se neprodávají cédéčka, všichni chtějí hodně hrát a je docela těžké sehnat práci. Momentálně je to náročný business. Ale to byl vlastně vždy.

Poznamenává ta krize i Freak Power?

Nás asi ne, ale je to těžké pro mladé umělce. Každý se teď snaží své písně nacpat aspoň do televizních show a podobně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám