Hlavní obsah

Woodstock slaví čtyřicítku, vychází dokument i raritní box šesti CD

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřicáté výročí nejslavnějšího hudebního festivalu v dějinách, Woodstocku, vyprovokovalo firmy k nebývalé aktivitě. Z archívů už vyhrabaly všechno možné, vydání kompletního Woodstocku na CD se ale vyznavači Jimiho Hendrixe, zvazbených kytar a LSD opět nedočkají. Sběratelský box šesti CD nazvaný Woodstock 40 Years On: Back To Yasgur’s Farm obsahuje velké množství hudby, ale ledacos dobrého na něm chybí.

Článek

Box firmy Rhino obsahuje mimo jiné i dosud nikdy nevydané záznamy, ale moc jich není. Některé známé písničky na něm naopak chybí. Třiatřicet koncertů, které tvořily celý Woodstock, je zaznamenáno výběrově a seřazeno chronologicky.

Začíná se Richiem Havensem a pokračuje Who, Hendrixem, Santanou, Joe Cockerem a dalšími. Producent Andy Zax se proposlouchal všemi dostupnými páskami z Woodstocku a vybral sedmdesátsedm skladeb. “Přistupovali jsme k tomu jako k dokumentu cinéma verité - syrový záznam událostí," tvrdí Zax.

Mezi dosud neznámé nahrávky, které box šesti CD přináší, patří třeba některé písně The Who, Grateful Dead, Mountain a Jefferson Airplane.

Výběr písní nicméně vypadá přinejmenším zmateně a skalní woodstockeři také tento box na internetu nevybíravě kritizují. Každého, kdo někdy alespoň slyšel o Woodstocku, překvapí, že tu není skupina Ten Years After, zato je několikrát zastoupena skupina Sha Na Na, která ale pro generaci květinových dětí neměla absolutně žádný význam. Snažila se oživovat hudbu 50. let a na Woodstocku působila spíše jako vtip.

Film s bonusy 

Kromě Woodstocku 40 Years On: Back To Yasgur’s Farm vychází v těchto dnech i DVD Woodstock: 3 Days of Peace & Music, nově zremasterovaná verze filmového dokumentu se třemi hodinami bonusů a rovněž s nikdy nevydanými videozáznamy Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, The Who atd. Jde o sběratelské DVD, kterého se vyrobilo  140 000 kopií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám