Hlavní obsah

Oživlá legenda Butthole Surfers nadchla publikum

Právo, Jan Rychetský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejzásadnějších koncertů roku. Tak lze jednoduše nazvat středeční vystoupení amerických zvukových experimentátorů Butthole Surfers v pražském divadle Archa. Šlo o vrchol alternativního festivalu Stimul.

Článek

Není divu, že se na koncertě sešla smetánka českého hard coru a undergroundu. Za všechny třeba zpěvák Michael’s Uncle Amrit Sen. Tuzemští předskokani Zkouška sirén zahráli ve stylu začátků skupiny Nirvana. Po nich vystoupili newyorští Black Dice. O nich se hovoří jako o hlukových experimentátorech, což předvedli v celé perverzní škále. Místy se to moc nedalo poslouchat.

Undergroundová psychedelická legenda

Hlavní hvězdy večera Butthole Surfers se sice dali dohromady po několikaleté pauze, kdy si jednotliví členové odskočili k sólovým projektům, ale na zvuk to nemělo vliv. Bylo vidět, že jsou v herní pohodě. Zpěvák Gibby Haynes si ani na pódiu neodpíral, takže lahváč a cigáro nepustil po celou dobu z rukou. Kapela zahrála většinu svých majstrštyků, kvůli nimž se stala undergroundovou psychedelickou legendou v tom nejlepším slova smyslu.

Jejich muzika surfuje mezi hudebními styly jako punk, hard core, country nebo elektronika a korunu tomuhle libozvučnému chaosu dodává právě Haynesův vokál a kytara Paula Learyho. Výbušnost a dravost jednotlivých songů nadchla část publika do té míry, že v jinak hodně konzervativní Arše vytvořila pogující kotel. Nakonec museli rockeři z Texasu kvůli rozjařeným posluchačům ještě několikrát přidávat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám