Hlavní obsah

Muzeum Greoninge v Bruggách nabízí výstavu o vévodovi Smělém

Právo, Peter Kováč, Belgie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruggy

Perla pozdní gotiky, město Bruggy, se znovu rozpomnělo na nejslavnější dobu a na letošní turistickou sezónu připravilo v Groeninge výstavu o milovaném a dlouho oplakávaném burgundském vévodovi Karlu Smělém (1433–1477).

Článek

Vládce z boční větve královského rodu Valois ovládal celé tehdejší Nizozemí, Burgundsko, Lucembursko a Lotrinsko a jeho bohatství přitahovalo četné řemeslníky a umělce, takže výstava, která potrvá do 21. 7., se stala pokladnicí hmotné kultury v 15. století.

Pláště a oděvy z hedvábí a brokátu, ozdobné spony, zlaté náhrdelníky a prsteny, perlami poseté klobouky, vzácné výšivky, drahé rukopisy, prostě vše, co v detailech známe z obrazů starých nizozemských mistrů, je na výstavě zastoupeno v originálech. Nikdy nebylo nic podobného takto pohromadě.

Zapůjčené exponáty z více než 70 zemí

Část výstavy, na kterou exponáty zapůjčilo na 70 evropských a amerických muzeí, je představena také v kostele Panny Marie, kde se v sousedství Michelangelovy madony nachází pozlacený náhrobek vévody a jeho dcery Marie Burgundské. Kolem jsou dubové lavice, na nichž kdysi zasedali ti, kterým Karel věnoval řád zlatého rouna, což je dodnes nejprestižnější ocenění pro evropskou společenskou smetánku.

Životní touhou Karla Smělého bylo vytvořit na svém území nové evropské království. Sen se rozplynul v roce 1477 při bitvě u Nancy, v níž třiačtyřicetiletý vévoda padl, aniž měl mužského dědice. Dědici říše se stali Habsburkové, kteří do svých uměleckých sbírek získali část pověstného burgundského bohatství. Proto se výstava v pozměněné podobě objeví na podzim i ve Vídni, kde bude představena od 15. září 2009 do 10. ledna 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám