Hlavní obsah

Per Gessle: Roxette stále mají budoucnost

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák a kytarista Per Gessle vystoupí ve čtvrtek v pražské Lucerně. V jeho nové koncertní kapele působí i tři hudebníci z Roxette - klávesista Clarence Öfwerman, bubeník Pelle Alsing a kytarista/zpěvák Christoffer Lundquist. Ženské vokály obstará Helena Josefsson, kapelu na basu doplní Magnus Börjesson.

Foto: archiv, Právo

Per Gessle v pražské Lucerně zazpívá i písně skupiny Roxette

Článek

Některé své sólové desky jste napsal ve švédštině. Proč jste se tak rozhodl?

Když nepracuju na nějakém projektu, tak většinou nenapíšu moc písní. A když vydávám album, tak vím, jestli je určené pro mezinárodní, nebo švédský trh. Podle toho volím jazyk. Alba pro švédský trh píšu ve své mateřštině, ostatní anglicky. Co se týká nového alba Party Crasher - jako autor písní se chci občas pustit do nějaké výzvy a vyzkoušet nový styl. Chtěl jsem písně postavit na loopech místo toho, abych klasicky skládal u piána. Chtěl jsem, aby zněly lehce a hravě. Ale jistě, jsem melodik, takže si možná zase řeknete, že to zní jako typický Per Gessle. Pro mě je v tom ale obrovský rozdíl.

Je švédština zpěvný jazyk?

Někteří švédští umělci tvrdí, že je tvrdá, ale to je otázka vkusu. Jako kluk jsem začal psát v angličtině. Ale už s první kapelou jsme přešli na švédštinu a myslím, že jsem si našel svůj styl. Jediný důvod, abych zpíval anglicky, je dnes pro mě to, že je to mezinárodní jazyk. Jsou ale texty, které bych do angličtiny ani nemohl přeložit. V rodném jazyce se můžete dotknout úplně jiných dimenzí. Souvisí to i s tím, jak moc vám na textech záleží. Někdo tvrdí, že důležitější je hudba, ale podle mě jsou texty velmi důležité a já si jejich psaní užívám. Hudba ke mně přijde sama, nad texty trávím daleko víc času, stále je přepisuju.

Většinou se pohybujete v popu. Existuje nějaký hudební styl, kterého byste se chtěl jako muzikant a skladatel dotknout?

Ani ne. V popu mám kořeny, odtud pocházím. Láká mě například filmová hudba nebo něco instrumentálního. Nemůžu se ale pustit do klasiky nebo jazzu. Nevím totiž, jak se to dělá.

Jste znám především z práce v duu Roxette. Jak na tu kapelu vzpomínáte?

Jsem na Roxette velmi pyšný. Udělali jsme kus skvělé práce. Jsou to samé pozitivní vzpomínky. Vzdali jsme to v roce 2002, když Marie (zpěvačka Marie Fredriksson - pozn. red.) onemocněla. Pak jsme ještě dali dohromady pár písní na jednu kompilaci.

Je možné, že se skupina Roxette ještě někdy v plné síle vrátí?

Roxette stále mají budoucnost. Říkám to proto, že Marie byla loni hostem na švédském turné, které se konalo v listopadu a prosinci. Vystoupila na šestnácti koncertech a opravdu se jí to líbilo. Byla nadšená, že je opět na pódiu. Lidé ji úžasně přijali, stále je skvělá zpěvačka. Není tedy žádný důvod, abychom někdy nepokračovali. Je to hlavně na ní.

Na druhou stranu se díky těm strašným věcem, kterými si musela projít, hodně změnila. Má už trochu jiné hodnoty. Proto si nedovedu představit, že bychom spolu jeli na velké turné, ale myslím, že bychom spolu mohli něco nahrát a udělat pár koncertů.

Zazní zítra v Praze i skladby z repertoáru Roxette?

Musím přiznat, že moje jméno není příliš slavné, proto hraji po Evropě v malých klubech pro pár stovek lidí. Budu rád, když si lidé všimnou, že jsem ve městě, a přijdou se podívat, protože to bude skvělá show. Zahraju průřez mé tvorby i hodně písní od Roxette. Budou to především písně v angličtině. Tohle turné dělám proto, abych představil svůj hudební odkaz. Chci zpívat písně, které jsem napsal pro Roxette a Marie z nich udělal klasické kousky. Těším se, až zahraju svou verzi, protože já jsem je napsal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám