Hlavní obsah

Zdeněk Svěrák: Miluju škrtání

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdeněk Svěrák a Aňa Geislerová ve čtvrtek v Praze pokřtili svá CD z edice Audiokniha Supraphonu. Svěrák načetl vlastní povídky, které vyšly loni knižně a dlouho se držely v pozici neprodávanějšího beletristického titulu v ČR, a Geislerová si vybrala texty Ivana "Magora" Jirouse, které vyšly pod titulem Povídá šmudle ťululum.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Zdeněk Svěrák se svou audioknihou

Článek

"Když to napíšu, první to přečtu ženě, pak to čtu na zájezdech klukům v divadle. Tam se to zrodilo, nějaký technik řekl: to by bylo dobrý, kdybyste to vydali takhle načtený. Když povídku přečte autor, tak myslím trošku řekne, jak to myslí," přiblížil Svěrák tvůrčí proces.

"Když necháte povídku odpočívat a po čase se vám ještě zamlouvá, tak je to záruka, že asi na ní něco je. Jste pak schopen se na ní podívat novýma očima a udělat životadárné škrty. Já miluju škrtání. Kdysi jsem to nenáviděl, když jsem začínal, ale myslím, že to prospívá té próze. Tuhle mě potěšilo, když jsem četl korespondenci Voskovce s Werichem, Voskovec tam říká, že škrtání je tvůrčí proces. S tím souhlasím."

Geislerovou Magorovy povídky dojaly

"Když čtete nahlas lidem povídku, brzy zjistíte, kde by ty škrty měly být. Chvíli je to nebaví, pak se zase chytěj a já už si říkám: a tohle půjde pryč," říká autor a interpret v jedné osobě.

Aňa Geislerová uvedla, že byla strašně zvědavá, co Magor může dětem dát. "Čekala jsem, že to bude něco strašně bláznivýho, strašně mě překvapilo, jak ty pohádky a básničky byly krásný a něžný a dojemný."

Společnost Supraphon vydává nahrávky mluveného slova už desítky let. Začátkem roku 2009 se rozhodla vytvořit edici s logem audiokniha. Prvními tituly jsou pohádky Ivana Martina Jirouse, Svěrákovy Povídky, příběhy z Boccacciovy Dekameronu čtené Milošem Kopeckým, Poláčkovi Muži v ofsajdu v interpretaci Vlastimila Brodksého a Jak se dělá chalupa Františka Nepila. Připravují se Pohádky z Valašského království Jana Skácela čtené Bolkem Polívkou.    

Reklama

Výběr článků

Načítám