Hlavní obsah

Český objev roku Toxique míří i do Francie a Belgie

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká soul-pop-rocková skupina Toxique je objevem roku 2008, což potvrdila i Akademie populární hudby, která jí o víkendu oficiálně udělila tento titul v podobě sošky Anděla. Čtenářům Novinek na on-line chatu prozradili, že mezi jejich vzory patří Stevie Wonder či Led Zeppelin a že brzy plánují turné v zahraničí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Skupina Toxique na on-line chatu Novinky.cz

Článek

"V květnu jedeme hrát na Europavox do Francie a chystá se turné po Belgii a Holandsku. Moc se těšíme," říkají Toxique. Ještě předtím proběhne české turné DeTox. Začíná 17. 4. ve zlínském Golemu a končí 22. 5. v únětickém Kravíně.

Další album chystají na jaro příštího roku. "Zatím máme věci jen v angličtině, ale češtině se nebráníme," říká zpěvačka Klára Vytisková.

Inspiraci pro tvorbu prý čerpají v metru, v tramvajích, na večírcích, poslechem dobrých desek, hádkami a  usmiřováním. Svůj styl si sami označili za "retropop, progressive, soul." Vycházejí z hudby Stevieho Wondera, Moloko, Michaela Jacksona, Led Zeppelin, Milese Davise či Prince.

Že by jim s narůstající slávou příliš stouplo sebevědomí, se nebojí. "Ceny nás samozřejmě moc těší, ale jsme nohama na zemi. Nebráníme se vůbec ničemu a menší kluby jsou nejvíc," vzkazují Toxique.

Skupina Toxique

Toxique tvoří Klara Vytisková (zpěv), Patrick Karpentski (kytara), Viliam Béreš (klávesy), Jan Lstibůrek (basová kytara) a Roman Vícha (bubny). Roku 2008 vydali svůj eponymní debut a začali intenzivně koncertovat. V prestižních hudebních cenách Anděl získali celkem čtyři nominace. Vedle tří nominací pro kapelu měla šanci stát se nejlepší českou zpěvačkou loňského roku i jejich Klára Vytisková. Skupina nakonec dostala sošku jako Objev roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Toxique: Anděl by byl bonus

Pražští Toxique získali před sobotním předáváním prestižních hudebních cen Anděl nejvíce nominací. Překvapivě. Vedle tří pro kapelu má šanci stát se nejlepší...

Hlavní boj o Anděly svedou Kryštof a Toxique

V pražském Top Hotelu budou v sobotu večer rozděleny ceny Akademie populární hudby Anděl 2008. Oznámena budou jména vítězů devíti kategorií i nového člena Síně...

Výběr článků

Načítám