Hlavní obsah

Na pražských ostrovech podávají ethno i hammondkový soul a funk zdarma

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival United Islands, který se tradičně zaměřuje spíše na kvalitní evropské novinky, než na mediální hvězdy, opět slibuje pestrou zábavu. Až 100 koncertů se odehraje ve dnech 18. – 20. června na různých pódiích v Praze a opět se neplatí vstupné.

Článek

Předehru festivalu zajistí už ve čtvrtek 18. června klubová noc, během níž v patnácti pražských hudebních klubech proběhnou dvě až tři vystoupení za večer. Hlavní program začíná v pátek a nabídne pět žánrově zaměřených hudebních scén.

"Oslovili jsme pět znalců tuzemské hudební scény, aby doporučili pražským posluchačům zajímavé hudební projekty. Mnohé z nich nejsou mediálně známé. Některé nemají příležitost ke koncertování v Praze, přesto rozhodně stojí za poslech. I klubovou nocí chceme naplnit náš slogan – Hudební objevy v souostroví Praha,“ říká David Gaydečka, šéfdramaturg festivalu.

„United Islands nejsou festivalem, který se opírá od jednu nebo dvě hvězdy a kde zbytek vystupujících je víceméně do počtu. Ostrovy představujeme jako evropské hudební lahůdkářství, kde mají návštěvníci možnost ochutnávat speciality, které jsou k mání jen v zemích jejich původu. Tím je v tuzemsku ojedinělý,“ dodává Gaydečka.

Můžeme se těšit např. na Raphaela Wressniga, mladého hráče na varhany Hammond, který se pohybuje v oblasti jazzu, soulu a funky. Wressnig se narodil ve Štýrském Hradci v roce 1979 a od šestnácti let se jako fanoušek starých mistrů hammodek (Jimmy Smith, Jack Mc Duff , Jimmy McGriff) i modernějšího Johna Medeskiho a Billy Prestona samostudiem vypracoval na uznávaného varhaníka.

Wressnigovo Organic Trio debutovalo v roce 2002. Později se spojil s bluesovým zpěvákem a kytaristou Larry Garnerem z americké Louisiany, se kterým spolupracuje dodnes. Wressnig vystupoval společně se světovými hvězdami žánru (Sugar Blue, Phil Guy, Horacio „El Negro“ Hernandez, Jim Mullen a další).

Pak se zaměřil na hraní v triu s Georgem Jantscherem (kytara) a Lukasem Knöflerem (bicí) a jejich album In Between (2004) získalo titul nejlepší jazzové desky roku v časopise Concerto. Zvuk na albu Boom Bello (2006) je obohacen novými spolupracovníky Alexem Schultzem, Saxem Gordonem, Christianem Bachnerem a Luisem Ribeirem. Téhož roku vyšlo i Mosquito Bite s kytaristou Enrico Crivellarem.

Hudební nástroje, které přineslo moře

Vyhraněnou alternativu přiveze skupina Orka z Faerských ostrovů. Tato kapela hraje na nástroje vytvořené z předmětů, které na ostrovní pobřeží zanesl příliv. Stala se senzací festivalu Les Trans ve francouzském Rennes, který ukončoval francouzské předsednictví EU.

Na Střeleckém ostrově můžete narazit třeba na španělsko-německo-česko-americké Noise Of Human Art a francouzského písničkáře Sammy Decostera spojujícího šanson s atmosférou desek Nicka Cavea. Na ethno scéně pobaví koncert slovenských Vrbovských Víťazů, používajících maxidudy a pětimetrovou fujaru. Romskou hudbu zastupuje maďarská zpěvačka Mitsoura nebo Alma Sala.

Pro konzervativce zahraje na Žofíně Michal Prokop, Pavel Bobek, Robert Křesťan, Ivan Hlas a Monika Načeva i bigbeatové Vítkovo kvarteto.

Veškeré podrobnosti o programu se postupně objeví na www.unitedislands.cz .

Reklama

Výběr článků

Načítám