Hlavní obsah

Stevie Wonder zazpívá Obamovi v Bílém domě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární americký skladatel, muzikant a zpěvák Stevie Wonder, který provázel amerického prezidenta Baracka Obamu volební kampaní, má koncem února vystoupit v Bílém domě. Mluvčí prezidenta dodal, že Wonderovi bude 25. února v knihovně amerického kongresu udělena také Gerswinova cena.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Legendární Stevie Wonder (uprostřed) nedávno zazpíval během udělování Grammy společně s o generaci mladšími Jonas Brothers.

Článek

Zpěvákova píseň Signed, Sealed, Delivered I'm Yours se stala znělkou Obamovy prezidentské kampaně. Na jeho mítincích často zněl také další hit Higher Ground. Stejně tak Wonder nechyběl ani na sjezdu demokratů, kde Obama oficiálně přijal nominaci na funkci.

Stevie Wonder, vlastním jménem Steveland Morris, je mimo jiné držitelem Grammy za celoživotní výkon a členem americké Rokenrolové síně slávy. Dnes je jeho nejznámější písní romantická I Just Called To Say I Love You z 80. let, nicméně odborníci považují za nejzásadnější jeho alba ze 70. let (Innervision, Talking Book nebo Songs in the Key of Life), která měla velký vliv na vývoj populární hudby.    

Svou přezdívku Wonder (zázrak) si zpěvák vysloužil jako dítě, když se velmi brzy projevilo jeho neobyčejné nadání. Jako dítě se Stevie sám naučil na piáno, harmoniku a další nástroje, přestože je slepý. Poprvé vystupoval v televizi už ve dvanácti letech.

V průběhu 70. let vznikly v nahrávací společnosti Motown jeho hity Sir Duke, Superstition, Isn't She Lovely, Higher ground nebo As. Po pauze v devadesátých letech se v roce 2005 vrátil na pódia a v roce 2008 jel turné po Evropě, které se však ČR opět vyhnulo.

Reklama

Výběr článků

Načítám