Hlavní obsah

Historický velkofilm o Jánošíkovi se podařilo dokončit, premiéra bude v září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očekávaný slovensko-polský historický velkofilm o legendárním Jánošíkovi bude mít premiéru v září. Řekl to producent Rudolf Biermann. Snímek Pravdivá história o Jurajovi Jánošíkovi a Tomášovi Uhorčíkovi, ve kterém titulní roli hraje Čech Václav Jiráček, tak přijde do kin sedm let po první klapce.

Článek

Film vyšel asi na 6,6 miliónů eur (184 miliónů Kč) a byl pro finanční náročnost dokončen v polské produkci.

„Film je prakticky před dokončením střihu, natáčení skončilo na podzim,“ řekl Biermann. Filmaře teď čeká nahrávání slovenské, české a polské verze. Zatím není jasné, ve které zemi diváci Jánošíka uvidí jako první. Více než polovinu potřebné sumy totiž sehnali Poláci od tamějšího filmového institutu a televize.

Natáčení filmu bylo pozastaveno na jaře 2003, když americký partner neposlal slíbené peníze. Zadlouho se objevily úvahy, že film nebude dokončen. Kritici jeho tvůrcům vyčítali, že za sumu, kterou pohltil, mohlo být natočeno několik jiných snímků.

Když polský filmař Dariusz Jabloński koncem roku 2007 prohlásil, že peníze získá, spekulovala média, jestli herci příliš nezestárli. Představitel hlavní role Václav Jiráček se však podle Biermanna nezměnil. Podle něj to je vidět i v upoutávce, kterou už hrají slovenská kina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám