Hlavní obsah

Vonda Shepardová ukázala, že umí víc než znělku z Ally McBealové

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká zpěvačka Vonda Shepardová, která se proslavila v televizním seriálu Ally McBealová, se v neděli představila českému publiku. V pražském Kongresovém centru vládla ze začátku vlažnější atmosféra, na konci koncertu ji ale publikum nechtělo pustit z pódia.

Článek

Zpěvačka, která se sama doprovází na klavír, v Praze vystoupila jen s tříčlenným souborem (kytara, baskytara, bicí), přestože některé skladby z jejího repertoáru si přímo říkají o backgroundové vokalistky nebo o dechy. Kupodivu to nakonec moc nevadilo, téměř nepřetržitě (a výborně) zpívali její kytarista i baskytarista a Shepardová se nezapomněla pochlubit, že jde o bývalé spoluhráče Tiny Turner a Bruce Springsteena. Jejich kvality tomu odpovídaly.

Tklivé klavírní balady, ve kterých si libuje, ale publikum do varu moc nedostávaly. Její řezavý soprán "utáhne" bezpochyby hodně, je zapamatovatelný, nicméně koncert se skutečně rozproudil až ve chvíli, kdy vytáhla ze zálohy proslulou a svižnou "televizní" píseň Searching My Soul a hlavně coververze starých hitů, které proslavily zpěvačky jako Tina Turner nebo Aretha Franklin.

Zběsile tepající Proud Mary, chytlavá Every Natural Thing a dupavá soulová klasika Chain of Fools konečně pozvedly z křesel lidi, kteří už Shepardové uvěřili, že starý soul a rock'n'roll má prožitý a nechce ho překrucovat do žádných vypulírovaných televizních verzí. Na dravosti zvuku dodával i kytarista stále hlasitějšími sóly.

Svou lásku k hudbě 60. a 70. let pak zúročila znovu v přídavku, kde nechala publikum oddechnout v akustické I Only Want To Be With You, kdysi proslavené v podání Dusty Springfield, a rozloučila se rytmičtějším The Shoop Shoop Songem - It's in His Kiss (původně od Merry Clayton, později Cher a dalších) a písničkou Hooked On a Feeling, která je bohužel nechvalně známa coververzí Davida Hasselhofa. 

Shepardová narozdíl od něj dokázala, že pop se dá dělat vkusně i zábavně, ať už tíhne k inspiraci v soulu, rock'n'rollu nebo country.

Reklama

Výběr článků

Načítám