Hlavní obsah

Issa mezi world music a funkem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to invenční, exotické a ještě se na to dá tancovat - takovou hudbu produkuje muzikant z afrického Mali Issa Bagayogo. Od konce 90. let je znám propojováním africké tradice s možnostmi moderních studií.

Článek

Ačkoliv kdysi začínal hrát tradičně na nástroj n’goni (připomíná evropskou kytaru), jeho novinka Mali Koura (2008) už patří k těm albům, kde velmi zkušeně a obezřetně využívá moderních zvuků, ať už je to elektrická kytara, dechy, klávesy nebo v menší míře i elektronika. Africkou tradici vtipně oživuje prvky jazz-funku.

Issa Bagayogo se narodil v roce 1961 v malé chudé vesnici v Mali. Měl čtrnáct sourozenců. Od dětství se učil hrát na n’goni a zpívat. V roce 1991 sebral odvahu a odjel do města, aby nahrál ve studiu první desku. Nevydělal na ní prakticky nic, ale druhé album už mělo větší úspěch.

Později se setkal se zvukařem Yvesem Wernertem a kytaristou Moussou Koném (ex Ali Farka Touré). Přesvědčili ho k radikálnímu kroku - míchat jeho hudbu se samply, čehož se Issa zpočátku obával. Výsledkem byla v roce 1998 Issova nejúspěšnější deska. Od té doby začal být populární i v Evropě a vydal další tři alba.

Reklama

Výběr článků

Načítám