Hlavní obsah

Česko v Národním divadle zahájilo své předsednictví

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Národním divadle v Praze ve středu večer Česká republika slavnostně zahájila své předsednictví v EU. Galavečer s názvem Sladíme Evropu v režii Divadla bratří Formanů otevřel projev premiéra Mirka Topolánka, který od Francouzů převzal symbolický štafetový kolík.

Článek

 „Je to prchavý okamžik pro premiéra, ale významný krok pro český národ,“ řekl na úvod Topolánek a dodal, že Evropské unii můžeme nabídnout zkušenosti s řešením české otázky, která je zároveň otázkou evropskou.

Doplnil, že „svoboda je naší základní hodnotou“ a že hlavními rysy našeho předsednictví mají být efektivita, empatie a eklektičnost. Slovo také dostal předseda Evropské komise José Manuel Barroso, který pochválil Topolánka a jeho tým za prvotřídní přípravu předsednictví.

Večera se ve zcela zaplněném sále účastnili rovněž hlavní představitelé české politické scény. Zazněl úryvek z jazzové opery Dobře placená procházka, hudba Bohuslava Martinů, Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany.

V netradičním provedení byla uvedena česká hymna. Zazpíval ji herec Jiří Suchý. Celým programem provázel orchestr Národního divadla pod vedením dirigenta Marka Ivanoviće, který zkomponoval skladbu s prvky hymen členských zemí EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám