Hlavní obsah

Vychází nová kniha: Kosta, rozhovor přes dvě generace

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osud Tomáše Kosty (1925 v Praze), jak se píše na záložce „v levicově orientované židovské rodině“, je symbolický pro velkou část jeho generace. Po zkušenosti z Terezína, Osvětimi i Buchenwaldu vstoupil po válce do komunistické strany. Je těžké vysvětlit Vladimíru Mlynářovi, narozenému v roce 1966, že v ní mohl zůstat a vidět v tom smysl i poté, co se matka i otec stali oběťmi politických procesů 50. let.

Článek

Kosta je v tomto velmi upřímný a i z tohoto hlediska je kniha-rozhovor velice cenná. Včetně jeho vzpomínek na 60. léta, kdy se stal dokonce ředitelem nakladatelství Svoboda, Po roce 1968 odešel s rodinou do emigrace a v západním Německu se mu podařilo využít profesionální schopnosti.

Stal se ředitelem Bund Verlag, které pod jeho vedením nebývale prosperovalo. A nabídlo mu i poznání a přátelství řady osobností, především sociálnědemokraticky orientovaných, jako Güntera Grasse nebo Willy Brandta. „Žil jsem v těžké době, ale bylo na ní mnoho zajímavého a hezkého,“ říká Kosta na závěr.

Vladimír Mlynář: Kosta, rozhovor přes dvě generace

Respekt Publishing, 134 stran + 29 stran příloh, 300 Kč

Reklama

Související články

Europeana zpřístupní digitálně milióny knih

Evropská unie otevírá ve čtvrtek digitální knihovnu, která bude přes internet dostupná pro zájemce v celé Evropě. Knihovna zpřístupní nejen milióny knih,...

Výběr článků

Načítám